CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

04. Viata Muntelui

Spectrul din Brocken

Mai e descris si ca „fenomenul Gloria”. Unii ii spun „halou”.

Eu am aflat de el prima data din cartea „Am indragit muntii” a lui Ionel Coman, aparuta in 1963. La pagina 34 ne descrie ce a vazut din saua dintre cele doua varfuri gemene ale Colţului Galbinele din Bucegi:

„Si de asta data era soare, dar sub nivelul nostru pluteau bulgari de ceatza pufoasa manati de adierea brizei. Urcau si coborau in jurul ţancurilor din Valea Malinului, spanzurau in valuri diafane de lespezile peretelui cel mare din Galbinele.In valea Colţilor ceaţa asternea la picioarele nostre un covor alb nedefinit, peste care soarele proiecta umbra stâncii si umbrele noastre, inconjurate de cate un cerc mare, palid colorat, acel rar fenomen al „Spectrului din Brocken”, care a dainuit cat negura de sub noi.”

Eu adaug ca un halou in culorile curcubeului „tiveste” umbra. Caci de cand am inceput sa-mi petrec toate vacantele de cadru didactic universitar pe munte, eu am vazut de vreo 8-10 ori acest fenomen in diverse zone. Ne amuzam facand tot felul de miscari cu bratele, caci haloul policolor urmeaza toate contururile. O data, cand eram pe creasta de deasupra Lacului Urlea si versantul nordic al Fagarasilor ca si toata Tara Fagarasului erau acoperite cu o mare de nori, iar pe creasta si in sud era soare, am vazut „spectrul” in jurul umbrelor-siluete de capre negre. Inca nu le vedeam direct, caci erau mai incolo, pe creasta, dupa niste ţancuri. Un martor mi-ar putea fi Egin Scheiner, fost salvamontist sibian; acum e undeva in Germania. L-am vazut o data si din telecabina Balea, ii insotea umbra. L-am vazut si in jurul umbrei cabanei Caraiman. De fotografiat nu am reusit, nu a iesit. Culorile nu-s asa puternice ca si ale curcubeului. In Piatra Craiului, am admirat spectrul ( cate unul dupa umbra fiecaruia dintre cei patru oameni!) pe marea de nori de pe culoarul Bran-Rucar. Unul era Emilian Cristea si afirma ca pe pelicula e foarte slab vizibil; incercase si in alte dati. Dar am vazut mai de curand cateva fotografii destul de reusite.

Intr-o discutie pe forumul Alpinet despre acest fenomen, dl.Oana Constantin scria:

” Din grupa fotometeorilor fac parte : mirajul, curcubeul, haloul, coroanele si fenomenul Gloria.

Din grupa electrometeorilor fac parte : fulgerele, tunetele, aurorele si focul Sf. Elm.

Fenomenul Gloria (spectrul Brocken) – în acest fenomen, umbra unor obiecte sau persoane este proiectata pe un nor sau o zona cu ceata, astfel ca umbra apare marita si se poate observa când obiectul (fiinta respectiva) se gaseste între astru (soare) la apus sau la rasarit si un nor sau o zona cu ceaţă.”!

Numele din titlu provine probabil de la varful Brocken de 1.142 m din Muntii Harz , care era cel mai inalt varf din fosta RDG, unde probabil cineva a vazut si a descris in vreo publicatie acest fenomen. Probabil ca si de la el au proliferat in acea zona tot felul de povesti cu stafii si vrajitoare, despre care aflase si fiul meu de la invatatoarea sa la scoala germana.

Asa ca -daca veti intalni pe munte conditiile de mai sus ( cine umbla pe munte mult le va intalni!) aveti grija sa nu va speriati de propria umbra cu spectru…

Două imagini ale noastre cu „spectre” găsiţi alături.

Dar am văzut altele mai faine ale lui Dan Tăuţan şi ale altor artişi fotografi. Aparatele moderne şi răbdarea în a le „exploata” permit acum imagini ce nu se puteau visa in anii 50-70 !

Loading