CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

15. Opinii

Momâile şi săgeţile roşii

Opinii personale despre aceste semne de marcaj.

MOMAILE sunt „marcaje”, dupa care ciobanii se orienteaza pe ceatza.   De la ei s-au inspirat drumetii de ieri, montaniarzii de azi. Ele se intalnesc si in muntii din alte tari. Nemtii le spun „Steinmann”(oameni de piatra), slovacii: „mujiki”(omuleti), englezii si francezii: „cairn”, italieni „ometto”(omuleti).  Unele momai, adevarate piramide de piatra, sunt „semne de varf. Altele, multe si mici sau „artistice” (cu forma mai aparte), sunt  facute in joaca de copii pe pajisti dintre zone piatroase…

Discutand pe munte, mai ales in Piatra Craiului si prin e-mail cu multi montaniarzi, am constatat ca cei mai multi cred ca si mine, ca marcarea cu momai, a unor trasee, sa nu inceapa din traseele turistice marcate clasic; prima momaie sau sageata rosie (tot un marcaj neoficial in cazul unor vai si traversari din Bucegi) sa o gaseasca cei care stiu ce cauta, dupa ce parcurg 50-100 m pe traseul respectiv. 

Eu daram acele prime momai, cele se se vad din trasee marcate, caci ele au fost cauza multor accidente, chiar fatale. Dar anual, mai ales la prima mea iesire de primavara/ vara in Crai sau Bucegi, eu ridic momai sau le repar pe cele daramate de avalanse! Am multi martori. Cei care darama TOATE momaile, pot deveni autori morali ai unor accidente grave sau mortale. Momaile scot din necaz turisti imprudenti, rataciti, care la un moment dat gasesc momai si se ghideaza apoi dupa ele.. 

SAGETILE ROSII sunt niste semne neconventionale, neoficiale de marcaj, intalnite pe unele vai si brane din Bucegi. Aceste marcaje nu sunt noi, cum afirma cineva . Unele au aparut prin anii ’80. Chiar pe Valea Morarului, undeva sunt doua initiale cu vopsea rosie si anul 198? Eu le-am intalnit in ’87. Erau cam mari, dupa parerea mea, dar nu erau dese, apareau unde era nevoie de ele. Dar, cu buna intentie, insa nu cu destule cunostiinte de ecologie si etica montana, cineva, le-a mai indesit; se vede asta dupa nuanta vopselei. La fel s-a intamplat si cu crucile verzi de pe BM din Piatra Craiului. Lipsa de profesionalism se vede pe Valea Adanca de sub Coltii Morarului si din faptul ca unele semne sunt aplicate pe bolovani instabili, desi alaturi era stanca compacta! 

In Moraru, in Poiana cu Urzici, in loc sa faca atatea sageti spre Valea Adanca (dintr-un loc se vad urmatoarele patru semne!), autorul ar fi trebuit sa semnaleze discret ramificatia :Valea Adanca- Valea Morarului, care a creat si creaza probleme de orientare; au urcat unii pe V. Adanca (mai dificila), dar dorisera sa urce pe V. Moraru ! 

Si pe Valea Malinului, in Canion, unde nu ai cum sa gresesti, sagetile rosii sunt extrem de dese. Asta e inadmisibil ! La fel e inadmisibila supradimensionarea unora: de ex. cele din Tunelele Picaturii. Iti starnesc revolta ! Din pacate acestea nu pot fi sterse si inlocuite cu unele discrete. Si uite asa, intr-o tura pe un traseu frumos, in afara de gunoaie abandonate sau venite de pe platou, ne mai streseaza si aceste marcaje. Pacat. Se spune ca „Si drumul spre iad e pavat cu intentii bune” !


Loading