04. Viata Muntelui

Moara Dracului

CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

Motto: Muntele are viata, el traieste nu numai prin flora si fauna, ci si prin stanca si piatra: viata minerala…” Alex. Bradut SERBAN (Cuxi )

Mi s-au cerut informatii despre aceasta „moara” din Piatra Craiului. Problema e mai complicata, caci toata Piatra Craiului e in general o moara! Toate grohotisurile sunt „făina” morii timpurilor geologice.

 Cate o zona era la un moment dat mai evidenta si era declarata „Moara Dracului”. Caci doar Necuratu’ poate macina pietre de asa dimensiuni!. Stiu ca ea -M D- „s-a mutat” de cateva ori (de 2-3 ori) in ultimii aprox. 130 de ani. Candva era plasata in zona de origine a unuia din firele Vaii Spirla, apoi in dreapta Umerilor (cum stai cu fata la Westwand),in „bazinul” Vaii Tamaselului. Acum cea mai „eficienta ” moara e langa Muchia Rosie, de unde apele din ploi curg in final in Padina Lancii. Stiu ca intr-o descriere a unor sasi a uneia din vechile „mori” se vorbea tot de o grota (orificiu) din care curge „faina”. Despre M D a scris I.I.Dunareanu, in ed.1958, a 2-a, a monografiei sale „Piatra Craiului”. (prima a aparut in 1943), la pag.40 si 139 si mai ales la pag. 142, unde e redata o relatare a lui Adolf Kurz, condus la Moara de localnici in 1843! Pe schita de la pag. 123, e figurata „a 2-a plasare din cele amintite de mine mai sus, a M D. Si in PC a lui E. Cristea e data o Moara a Dracului.

De patru decenii de cand umblu anual in acest labirint de frumuseti,( in medie 6-8 zile pe an), am asistat la modificari ale locurilor. Ex. inierbarea incredibila a unor grohotisuri, aparitia altora unde nu erau. Dar ce reprezinta 40 de ani fata de mii si milioane de ani?

Eu nu am studiat in mod special problema Morii Dracului (am citit ca au fost si expeditii speciale de cautare a ei!). Cred insa ca are si un iz de legenda. Omul e tentat sa gaseasca, sa vada ceea ce doreste: Moara dracului sa se asemene cu una a oamenilor, sa aiba o gaura prin care sa curga faina. Sac insa nu i-au pus!

Apropo, mai dau doua exemple similare: Acul Cleopatrei de pe traseul Cabana Negoiu- Vf. Negoiu, ac pe care si eu l-am mai prins „in original” nu mai exista! S-a daramat prin ’65-70, nu stiu exact anul! Am ilustrate cu cel original, adevarat „ac”, inalt, svelt, impunator, fotogenic. Varstnicii va pot confirma. Cel actual e un „surogat”, o copie in miniatura, palida. E de fapt soclul de care se sprijinea adevaratul ac. Dar s-a procedat ca si cu Mos Craciun: cum sa le spui copiiilor ca nu exista? Si chiar cand ei afla, se prefac ca n-au aflat…

La fel s-a intamplat cu Stanca Dochia din Ceahlau. Am citit intr-o publicatie turistica mai veche, relatarea unui fost cabanier de la cab. Dochia. Stanca Dochia se daramase, dar toti turistii intrebau de ea. „-Cum era sa le spun ca nu mai exista?”, scrie el. „-Am cautat o alta stanca de care sa le pot spune ca este „Dochia” si in acest fel am facut cred fericiti multi iubitori ai muntelui. In plus, daca nu le-o aratam, ar fi zis ca nu cunosc muntele unde sunt cabanier.” Cam asa scria acel cabanier.Sigur ca nu toti veti aproba „mistificarea”… Poate, cautand altceva, asa cum se intampla de multe ori, voi gasi acea relatare.

Un coleg de Alpinet cerea o poza cu Moara Dracului. Se poate poza o „moara” ( si mai multe) in PC (si nu numai!) pentru vreun album foto. Cred ca si eu am dia cu asa ceva. Dar stiu sigur ca eu nu caut in fascinanta Piatra Craiului o gaura din care iese „faina”. O „gaura” e sufletul meu, in care intra mereu- mereu „grauntze” din frumusetile Muntelui. E e o „gaura neagra”, caci de cinci decenii nu reusesc s-o astup….

Loading