CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

14. In memoriam

Ionel Coman

6 dec.1920 – 2 apr.2008 

„Pentru multi dintre noi, alpinismul n-a fost un foc de paie , a ramas o pasiune durabila, adaptata anilor, dar mereu atragatoare…”

IONEL COMAN, alt mare alpinist a scris fraza de mai sus si a demonstrat-o prin fapte. S-a catarat pana la 70 de ani, a schiat pana la 80 de ani.

Este montaniardul roman cu cele mai multe carti scrise despre munte:

Mic manual de alpinism (1950 ), Am indragit muntii (1963 ), Alpinism odinioara si azi (1968 ), Excursie pe acoperisul lumii ( 1974 ), Spre inaltimile inzapezite ale Orientului (1975 ), Aventura H-75 ( 1977 ), Doua secole de alpinism (1995), Cataratorul solitar (2001). Este autor al unui numar de 16 premiere alpine de gr.IV A-V B , mai ales in Bucegi si Piatra Craiului. Cu multe eforturi a reusit sa organizeze prima adevarata expeditie romaneasca ( patru alpinisti ) in Hindukus (Afganistan) in 1975, urcand toti 4 pe Vf. Koh e Bandaka 6.843 m. Coe chipieri i-au fost Valentin Garner („Butzi”)-acum in Germania, Toni Demeter din Sf.Gheorghe si Zoli Kovacs (a se vdea cap.”In Memoriam”) 1982 i -a acordat titlul de „Maestru al Sportului” pentru intreaga activitate alpina.

S-a nascut la 6 dec 1920 la Braila, cum aflam din valoroasa carte „Pe Crestele Carpatilor” a lui Niculae Baticu. Dar, dupa studentia in Bucuresti, timp in care s-a indragostit nebuneste de alpinism, s-a stabilit la Brasov, mai aproape de Munte. Recent, cineva mi-a scris fericit ca a gasit la anticariat cartea lui Ionel Coman: „Am indragit muntii”. Imi amintesc cata bucurie mi-a produs si mie cand am citit-o si recitit-o! Te simti parca acolo, langa el, in perete. Da, are unele fraze de „avant muncitoresc”, cum remarca cineva pe Alpinet.. Dar fara ele, cartea n-ar fi fost tiparita. Imi amintesc de un scriitor al nostru, care, prin anii ’80 declara la „Europa Libera” ca doreste sa apuce ziua cand sa poata scoate din cartile sale unele pasaje, „plata” pentru tiparire si pe altele pe care nu le-a scris el! Gestul cuiva care a urcat de curand pe Vf. Omul cu motocicleta, apoi altul cu un autoturism, a starnit multa revolta, ceea ce e firesc. Si amintea cineva ca si dl. Coman a facut asta. Da, dar d-nul Coman si sotia sa au colindat tara pe motocicleta, nu Muntele,nu l-a agesat pe acesta cum fac unii astazi. A mers, e adevarat pe drumuri neasfaltate, prafuite, prin Apuseni si nu numai. (pe de-astea m-a dus si pe mine un prieten, cand am vazut prima data Manastirile Bucovinei, caci inca nu erau asfaltate!). Ca si lui Messner, d-lui Coman i-a murit un frate mai mic, pe munte, sub ochii lui, dar n-a renuntat la alpinism.

Si inchei tot cu un citat dintr-o carte a Domniei Sale: „Daca ai indragit Muntele, nu cauti doar teluri deosebite si trasee foarte grele. Acelasi pret pot avea zilele cand, hoinar acolo sus, incerci sa redevii o modesta particica din natura, echilibrat si simplu, asimaland cu toate simturile armonia si linistea inconjuratoare”. 

Sper ca multi dintre voi ii dati dreptate. Eu DA!!!

 

Loading