CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

13. Veterani

Radu Stoian

Radu Stoian

Puțini alpinișți și cățărători români au aflat de el, căci e unul dintre cei ”din grosul plutonului”, nu are ”performanțe”, s-a limitat a se cățăra cu un prieten în trasee de gr.3-5, căci n-a fost legitimat la niciun club. A parcrus  trasee de dificultate mijlocie și în Alpi.  Îl știu doar cei – nu mulți- care citesc revista ”România pitorească” . El însuși – adresându-se cititorilor revistei Rp- afirmă că: ”rândurile publicate s-au născut din îngemănarea a două pasiuni constante în timp: lectura și alpinismul”. Și tot el însuși afirmă despre sine că : este ”an armshair mountaineer” ( ”un alpinist de fotoliu”), cum s-a auto-definit Robert Marshall, un medic australian care a avut o contribuție definitivă la lămurirea controversatelor evenimente din 1954 de pe K2”.

În revista Rp, de câțiva ani încoace, Radu publică articole extrem de bine documentate despre mari ași ai alpinismului mondial. Mai ales despre veteranii care au primit renumitul trofeu ”Pioletul de Aur” pentru întreaga lor activitate: Valter Bonatti, Reinhold Messner, Doug Scott, Chris Bonnington, Jeff Lowe, Wojciech Kurtyka și alții. Putem deci spune că Radu e un bun istoric al alpinismului mondial.

Pe mine m-a impresionat ce multe date știe despre acești oameni, culese probabil și de pe internet. Dar m-am convins mai apoi că mai ales din cărțile deținute și citite. Probabil unele și răscitite cum fac eu și cu ale mele- mult mai puține, ale lui -mult mai multe- poate ”stau la coadă” pentru a le veni rândul la a fi citite. Dar mi-a mărturisit că a și purtat corespondență cu unii dintre ei, impresionați că cineva dintr-o țară fostă comunistă, mică, dorește să scrie și să să publice despre ”marele alpinism” ! Are o colecție personală impresionată de cărți celebre cu subiectul alpinism- cele mai multe în limba italiană (printre care 19 de Reinhold Messner !! ) și franceză, din care eu am doar câteva (în limba franceză). Cărți care pentru noi, românii nu sunt deloc ieftine ! Cele impresionant de multe din biblioteca sa, dovedesc cu prisosință marea sa pasiune. Pasiune în care și-a investit banii, nu în vilă sau automobil de lux, nu în vacanțe ”exotice”. E omul verbelor ”a fi, a ști” nu al verbului ”a avea” ! La insistențele mele mi-a trimis în urmă cu vreun an, un ”inventar” al cărților de alpinism din biblioteca sa – care desigur e deja ”depășit” ! Inventar pe care eu l-am arhivat în calculator sub titlul ”Averea lui Radu Stoian” ! Minunați-vă: DVD-uri -45, Albume Foto -21, cărți în limba italiană -144, cărți în limba franceză -44, cărți în limba engleză -28, cărți în limba română -55 !

M-am lăudat lui cu o carte italiană pe care el nu o are: Piero Zanotto: ”Le Montagne del Cinema”, apărută la Milano în anul 1990. Un volum-catalog de 250 pagini, text și foto, despre filmele prezentate până în acel an la ”Trento Film Festival- ”il primo e più antico festival internazionale di cinema dedicato ai temi della montagna, dell ‘avventura -1952 …”. Primit de mine cadou de la fostul bun prieten Tibi Graur, pe atunci Director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, unde a organizat o expoziție cu fotografii ”de epocă” din acele multe filme despre care citisem prin cărți, mai ales ale celebrului longeviv ladin Luis Trenker (1892- 1990 !) alpinist, scriitor, scenograf, actor, producător de film, regizor, arhitect și bobsledder. Dar și multe alte filme ale altor regizori. Dau câteva nume: Berge in Flammen, Der Berg Ruft, Der Verlorene Sohn, Italia K2 1954, Der Veg ist das Ziel, Cavalieri della Montagna, First Ascent, Premier de Cordée, Lavinata, El Capitan, Entre Terre et Ciel, Etoiles et Tempêttes… Înmânându-mi această carte-catalog, Tibi mi-a spus cam așa: ”am dat câte una multor oficiali care după ce le vor răsfoi, le vor arunca pe un raft. Tu ești de fapt singurul care o meriți, căruia îi va produce o mare bucurie.” Mi se pare că Radu a fost prezent la unele ediții ale Trento Film Festival. Eu, într-o vară, coborând din Dolomiti di Brenta am vrut doar să vizitez Il Museo della Montagna din Trento, dar -ghinion- era în renovare. Amintesc că Trento (germană -Trient, ladină -Tridentum) e capitala Provinciei Autonome Tirolul de Sud/Alto Adige.

Nu mă pot abține să nu vă fac cunoscute mai jos și titlurile din ”comoara lui Radu”.   Pentru mine, citind acele titluri,  e ca și cum aș citi din cărți denumiri de trasee și gradele lor de dificultate din diferiți pereți celebri ai lumii, la care nici n-am visat să ajung. Sau am ajuns doar la baza câtorva, emoționat că pe acolo au călcat pașii unor ”monștri sacri”: Valter Bonatti, Lionel Terray, Gaston Rebuffat, Emilio Comici, Ricardo Cassin și priveam acei pereți imaginându-mi că-i văd, că aud ”muzica” pitoanelor sub arcușul ciocanului și clinchetul carabinierelor… 

Vreo 2-3 dintre prietenii lui, l-am lămurit să-și pună pe hârtie amintiri din adolescență și tinerețe, mai ales  originala tentativă a sa și a unui coleg din clasa a X-a,  de a debuta ca ”alpiniști”, îndemnați de lectura cărții ”Amintirile unui alpinist” a lui Niculae Baticu, apărută în 1981 și primită cadou de la părinții săi!  Să revadă și să adune articolele scrise la maturitate și risipite prin reviste și să le publice în Colecția Verde a deja prestigioasei edituri România pitorească.  Sunt interesante și cărți scrise  de confrați întru pasiune care nu-s ”mari ași” în domeniul Muntelui și nici profesioniști ”ai condeiului”.  Pe acestea eu le simt mai aproape de sufletul meu…Va fi ”o carte mai altfel”, așa cum este și el- ”un alpinist mai altfel”.

PS. Între timp i-a apărut cartea ”Pioletul de Aur”, nr. 36 din Colecția verde a editurii Rp.

Marea pasiune pentru alpinism a lui Radu Stoian îmi amintește de o afirmație a lui Anderl Heckmair :

” În opinia mea, alpinist nu este doar cel care într-o scurtă perioadă a vieţii realizează ascensiuni dificile, ci mai ales cel a cărui întreaga viaţă e legată de munte în sensul mai larg, muntele fiind pentru el un ideal, un mod de viaţă”.

Și repet ce am scris eu uneori: ”Nu-mi aleg prietenii de munte şi nu-i apreciez pe montaniarzi după performanţe, ci după caracter și după intensitatea, veridicitatea si durabilitatea sentimentelor pro-Munte”. La Radu Stoian, sentimentele pro-munte s-au dovedit durabile, au rămas la fel de intense și după ce Viața l-a îndepărtat de stâncă…

Dinu

Și acum lista promisă mai sus, care în mod sigur a devenit în timp incompletă:

DVD-uri:

1. Touching the void – Joe Simpson

2. The Beckoning Silence – Joe Simpson

3. Fatal game at 8.000 m

4. Nanga Parbat – Reinhold & Gunther Messner

5. K2-Sogno e destino – K. Diemberger & Julie Tullis

6. The North Face (Eiger 1936) – Toni Kurz & Andreas Hinterstoisser

7. Eiger Solo – Eric Jones

8. The Sharp End

9. First ascent – the complete series

10. Action Adept (Yosemite Valley)

11. Reel Rock Film Tour 2010

12. Reel Rock Film Tour 2011

13. Reel Rock 7 (2012)

14. Reel Rock 8 (2013)

15. Reel Rock 9 (2014): Valley Uprising – Yosemite’s Rock Climbing Revolution

16. Reel Rock 10 (2015)

17. To the limit – Alex. Huber

18. Yosemite-Center of the universe – Alex. Huber & Thomas Huber

19. Free solo – Alex. Huber

20. Getschoo – Alex. Huber & Thomas Huber

21. Bavarian Directe – Alex Huber & Thomas Huber

22. Au-delà des cimes – Catherine Destivelle

23. Ascensions – Catherine Destivelle

24. La voie Terray – Lionel Terray

25. La voie Bonatti – Cristophe Dumarest & Yann Borgnet

26. Walter Bonatti

27. La vie en face(s) – Pierre Mazeaud

28. Extrêmement votre – Jean Marc Boivin

29. The Asgard Project – Leo Houlding

30. Cerro Torre – David Lama

31. To hell and back – Dave MacLeod

32. King Lines – Chris Sharma

33. Progression – Chris Sharma, Tommy Caldwell, Kevin Jorgesson

34. Psyche 2

35. La sorcière blanche

36. Ice up –François Damilano

37. La torre del vento – (Cerro Torre)

38. Monkey see, Monkey do

39. Grit flick

40. Rocky Mountain Highball

41. When hell freezes over – Andy Kirkpatrick

42. Reports – V. Folco

43. Cumbre

44. Fisura Albastra – Alexandru Floricioiu

45. Broad Peak – Ticu Lăcătuşu

ALBUME FOTOGRAFICE:

1. Mountaineers – Great tales of bravery and conques

2. Tales of mountaineering – S. Ardito

3. Mont-Blanc – Discovery & Conquest of the Alps – S. Ardito

4. Everest – R. Mantovani, K. Diemberger

5. K2 – R. Mantovani, K. Diemberger

6. K2 – R. Messner, A Gogna

7. K2 – Uomini, Esplorazioni, Imprese

8. Nanga Parbat – Reinhold Messner

9. Extreme Rock & Ice – Garth Hattingh

10. Top Climbs of the World – Garth Hattingh

11. Climbing – I grandi solisti dell’arrampicata

12. The Valley Climbers – John Long (cu autograful autorului)

13. The Stone Masters – John Long (cu autograful autorului)

14. Rock Stars – Heinz Zak

15. Yosemite – Alex. Huber, Heinz Zak

16. The Wall – Alex Huber & Thomas Huber (cu autograful autorilor)

17. Rocks Around the World – Stefan Glowacz

18. World Climbing. Images from the Edge – Simon Carter

19. On Top of the World – Richard Sale

20. Gaston Rébuffat – Yves Ballu

21. Walter Bonatti, stati di grazia – R. Mantovani, A. Ponta

CĂRŢI ALPINISM (italiană):

1. Tom Dauer – Cerro Torre

2. Kelly Cordes – Cerro Torre (60 anni di arrampicate e controversie)

3. Giovanni Capra, Daniel Anker – Morte sull’Eiger

4. Rainer Rettner – Eiger, Trionfi e tragedie 1932-1938

5. Rainer Rettner – Le grandi pareti Nord (Eiger, Grandes Jorasses, Cervin)

6. AA.VV (Newton Compton) – Sul tetto del mondo

7. Riccardo Cassin (1909-2009) – 100 anni in vetta

8. Maurice Herzog (1919- ) – Annapurna, il primo 8.000

9. Lionel Terray (1921-1965) – I conquistatori dell’inutile

10. Gaston Rebuffat (1921- 1985) – Neve, Ghiaccio, Roccia

11. Gaston Rébuffat (1921-1985) – Stelle e tempeste

12. Georges Livanos (1923-2004) – Al di là della verticale

13. Hermann Buhl (1924-1957) – E’ buio sul ghiacciaio

14. Pierre Mazeaud (1929- ) – Montagne per un uomo vero

15. Cesare Maestri (1929-2021) – Arrampicare è il mio mestiere

16. Cesare Maestri (1929-2011) – Duemila metri della nostra vita (Cerro Torre)

17. Cesare Maestri (1929-2021) – … E se la vita continua

18. Joe Brown (1930-2020) – La cima inviolata (Kangchenjunga)

19. René Desmaison (1930-2007) – Le forze della montagna

20. René Desmaison (1930-2007) – 342 ore sulle Grandes Jorasses

21. René Desmaison (1930-2007) – La montagna a mani nude

22. René Desmaison (1930-2007) – Professionista del vuoto

23. Walter Bonatti (1930-2011) – I miei ricordi

24. Walter Bonatti (1930-2011) – Montagne di una vita

25. Walter Bonatti (1930-2011) – Le mie montagne

26. Walter Bonatti (1930-2011) – K2, La verità

27. Walter Bonatti (1930-2011) – Una vita così

28. Andrea Oggioni (1930-1961) – Le mani sulla roccia

29. Carlo Mauri (1930-1982) – Quando il rischio è vita

30. Hammish McInnes (1930-2020 ) – L’ultima scalata

31. Kurt Diemberger (1932- ) – Danzare sulla corda

32. Kurt Diemberger (1932- ) – Il settimo senso

33. Kurt Diemberger (1932- ) – K2 Il nodo infinito (cu autograful autorului)

34. Chris Bonnington (1934- ) – In salita – una vita al limite

35. Chris Bonnington (1934- ) – Ho scelto di arrampicare

36. Casimiro Ferrari (1940-2001) – La Torre del vento

37. Doug Scott (1941 – 2020) – Ogre, il settemila impossibile

38. Reinhold Messner (1944- ) – L’assassinio dell’impossibile

39. Reinhold Messner (1944- ) – La mia vita al limite

40. Reinhold Messner (1944- ) – La montagna a modo mio

41. Reinhold Messner (1944- ) – Noi, gente di montagna

42. Reinhold Messner (1944- ) – La libertà di andare dove voglio

43. Reinhold Messner (1944- ) – Bonatti, il fratello che non sapevo di avere

44. Reinhold Messner (1944- ) – Parete Ovest

45. Reinhold Messner (1944- ) – Grido di pietra

46. Reinhold Messner (1944- ) – Willo Welzenbach, il re dei ghiacci

47. Reinhold Messner (1944- ) – La seconda morte di Mallory

48. Reinhold Messner (1944- ) – Nanga Parbat, La montagna nuda

49. Reinhold Messner (1944- ) – Razzo rosso su Nanga Parbat

50. Reinhold Messner (1944- ) – Everest solo

51. Reinhold Messner (1944- ) – K2 Chogori

52. Reinhold Messner (1944- ) – Tempesta sul Manaslu

53. Reinhold Messner (1944- ) – Due e un ottomila

54. Reinhold Messner (1944- ) – 3 x 8.000. Il mio grande anno himalayano

55. Reinhold Messner (1944- ) – Solitudine bianca

56. Reinhold Messner (1944- ) – Annapurna, 50 anni di un ottomila

57. Alessandro Gogna (1946- ) – Visione verticale

58. Alessandro Gogna (1946- ) – Insieme in vetta

59. Gian Piero Motti (1946-1983) – Storia dell’alpinismo

60. Renato Casarotto (1948-1986) – Una vita tra le montagne

61. Jerzy Kukuczka (1948-1989) – La mia vita verticale

62. Krzysztof Wielicki (1950- ) – La corona dell’Himalaya (cu dedicaţie şi autograf)

63. Peter Boardman (1950-1982) – Una montagna di luce

64. Nejc Zaplotnik (1952-1983) – La via

65. Ermanno Salvaterra (1955- ) – L’Uomo del torre (cu autograful autorului)

66. Hans Kammerlander (1956- ) – Appeso a un filo di seta

67. Hans Kammerlander (1956- ) – Malato di montagna

68. Hans Kammerlander (1956- ) – Alti e bassi della mia vita

69. Jon Krakauer (1954- ) – Aria sottile

70. Jon Krakauer (1954- ) – Il silenzio del vento

71. Scott Fisher (1955-1996) – Mountain Madness

72. Sandy Allan (1955 – ) – La cresta infinita (cu autograful autorului)

73. Mick Fowler (1956 – ) – Su ghiaccio sottile

74. Vic Saunders (1952 – ) – Le tribolazioni di Mick & Vic

75. Anatoli Boukreev (1958 – 1997) – Cronaca di un salvataggio impossibile

76. Ed Viesturs (1959- ) – In vetta senza scorciatoie

77. Ed Viesturs (1959- ) – La montagna più pericolosa della terra (K2)

78. Ed Viesturs (1959- ) – La montagna più pericolosa (Annapurna)

79. Ed Viesturs (1959- ) – La montagna (Everest)

80. Tomo Česen (1959- ) – Solo

81. Catherine Destivelle (1960- ) – Verticali

82. Mark Twight (1961- ) – Alpinismo estremo

83. Mark Twight (1961- ) – Confessioni di un serial climber

84. Joe Simpson (1960- ) – La morte sospesa

85. Joe Simpson (1960- ) – Il richiamo del silenzio

86. Joe Simpson (1960- ) – Questo gioco di fantasmi

87. Simon Yates (1963- ) – La fiamma dell’avventura

88. Stefan Glowacz (1965- ) – Una vita sulle punte delle dita

89. J.-Christophe Lafaille (1965-2006) – Prigioniero dell’Annapurna

90. Simone Moro (1967- ) – Everest, in vetta a un sogno

91. Simone Moro (1967- ) – Cometa sull’Annapurna (cu autograful autorului)

92. Simone Moro (1967- ) – La voce del ghiaccio (cu autograful autorului)

93. Simone Moro (1967- ) – Nanga

94. Simone Moro (1967- ) – I sogni non sono in discesa

95. Simone Moro (1967- ) – Ho visto l’abisso

96. Alex. Huber (1968- ) – La montagna ed io

97. Alex. Huber (1968- ) – La paura

98. Steve House (1970- ) – Oltre la montagna

99. Steve House (1970- ) – Allenarsi per un nuovo alpinismo

100. Mark Synnott (1970- ) – La salita impossibile

101. Gerlinde Kaltenbrunner (1970- ) – Da sola

102. Marco Confortola (1971- ) – Giorni di ghiaccio

103. Dennis Urubko (1973- ) – Colpevole d’alpinismo

104. Dennis Urubko (1973- ) – Eccesso di montagna

105. Steph Davis (1973- ) – Tra vento e vertigine

106. Edurne Pasaban (1973- ) – Quattordici volte ottomila

107. Ines Papert (1974- ) – Nel ghiaccio

108. Ueli Steck (1976-2017) – Speed, 7 ore che hanno cambiato la mia vita

109. Ueli Steck (1976-2017) – Il passo successivo

110. Hervé Barmasse (1977- ) – La montagna dentro

111. Hervé Barmasse (1977- ) – Cervino, la montagna leggendaria

112. Tommy Caldwell (1978- ) – Push. Un’esperienza oltre il limite

113. Élisabeth Revol (1979- ) – Vivere

114. Alex Txikon (1981- ) – La prima ascensione invernale del Nanga Parbat

115. Alex Honnold (1985- ) – Nel vuoto. Solo in parete

116. David Lama (1990-2019) – Free. Il Cerro Torre e io

117. Roberto Serafin – Walter Bonatti – l’uomo, il mito

118. Angelo Ponta – Walter Bonatti, il sogno verticale

119. Jochen Hemmleb – Nanga Parbat 1970

120. Nicholas O’Connel – Oltre il rischio

121. Maria Coffey – L’ombra della montagna

122. Jeff Connor – Dougal Haston, la filosofia del rischio

123. Andrew Todhunter – Dan Osman, inseguendo la paura

124. Robert Marshall – K2, tradimenti e bugie

125. Mick Conefrey – Sulla vetta del mondo (K2)

126. Mick Conefrey – Everest, 1953

127. Mirella Tenderini – Tutti gli uomini del K2

128. Mirella Tenderini – Gary Hemming, il ribelle delle cime

129. Bernadette McDonald – Winter 8000

130. Bernadette McDonald – Voytek Kurtyka, l’arte di essere libero

131. Bernadette McDonald – Volevamo solo scalare il cielo

132. Bernadette McDonald – Tomasz Humar, prigioniero del ghiaccio

133. Giovanni Capra – Due cordate per una parete (Eiger)

134. Jack Olsen – Arrampicarsi all’inferno (Eiger)

135. Marco Albino Ferrari – Frenêy 1961

136. Walt Unsworth – Enciclopedia dell’alpinismo

137. Edward Morgan – Lhotse Sud, la parete leggendaria

138. Scott Ellsworth – Gli anni ruggenti dell’alpinismo himalayano

139. Claudio Gregori – Storia dell’alpinismo

140. Ripamonti Serafino – I Ragni di Lecco

141. Stefano Ardito – Incontri ad alta quota

142. Giorgio Spreafico – Enigma Cerro Torre (cu dedicaţie şi autograf)

143. Fabio Palma – Solitari

144. Augusto Golin – La legge della montagna

CĂRŢI ALPINISM (engleză):

1. Lionel Terray (1921-1965) – Conquistadors of the Useless

2. Joe Brown (1930- ) – The hard years

3. Chris Bonnington (1934- ) – I chose to climb

4. Chris Bonnington (1934- ) – The next Horizon

5. Chris Bonnington (1934- ) – The Everest Years (cu autograful autorului)

6. Chris Bonnington (1934- ) – Annapurna South Face

7. Chris Bonnington (1934- ) – Boundless Horizons

8. Chris Bonnington (1934- ) – Mountaineer

9. Dougal Haston (1940 – 1977) – Calculated Risk

10. Doug Scott (1941 – 2020) – Up and About

11. Reinhold Messner (1944- ) – Annapurna-50 years in the death zone

12. Joe Tasker (1948-1982) – Everest, the cruel way

13. Peter Boardman (1950-1982) – The Shining Mountain

14. Peter Boardman (1950-1982) – Sacred Summits

15. P Boardman (950-982) & J Tasker (948-982) – Boardman Tasker Omnibus

16. M Fowler (56- ) & V Saunders (52- ) – The tribulations of Mick and Vic

17. Tommy Caldwell (1978- ) – The Push

18. Alex Honnold (1985- ) – Alone on the wall

19. Kelly Cordes ( – ) – Climbing and controversy on Cerro Torre

20. Maurice Isserman & Stewart Weaver – Fallen Giants

21. Walt Unsworth – Everest, the mountaineering history

22. Peter Gilman – Extreme Eiger

23. Mirella Tenderini – Gary Hemming: the beatnik of the Alps (cu dedicaţie şi autograf)

24. Bernadette McDonald – Winter 8000 (cu autograful autorului)

25. Bernadette McDonald – Freedom Climbers

26. Bernadette McDonald – Art of Freedom

27. Jim Perrin – The Villain (Don Whillans)

28. Stephen J. Dean – Life of Colin Kirkus

CĂRŢI ALPINISM (franceză):

1. Lionel Terray (1921 – 1965) – Les conquérants de l’inutile (I-a ed.)

2. Gaston Rébuffat (1921 – 1985) – Étoiles et tempêtes (cu autograful autorului

3. Gaston Rébuffat (1921 – 1985) – La montagne est mon domaine

4. Anderl Heckmair (1906 – 2005) – Alpiniste (Ed. Guérin)

5. Riccardo Cassin (1909 – 2009) – Chef de cordée (Ed. Guérin)

6. Lionel Terray (1921 – 1965) – Les conquérants de l’inutile (Ed. Guérin)

7. Louis Lachenal (1921 – 1955) – Carnets du Vertige (Ed. Guérin)

8. Louis Lachenal (1921 – 1955) – Rappels (Ed. Guérin)

9. Robert Paragot (1927 – 2019) – Paris camp de base (Ed. Guérin)

10. Pierre Mazeaud (1929 – ) – Montagne pour un homme nu

11. Pierre Mazeaud (1929 – ) – Everest 1978

12. René Desmaison (1930-2007) – Professionnel du vide (cu autograful autorului)

13. Walter Bonatti (1930 – 2011) – Montagnes d’une vie (Ed. Guérin)

14. Reinhold Messner (1944 – ) – Tous mes sommets

15. Reinhold Messner (1944 – )–Bonatti, mon frère de cœur (cu autograful autorului)

16. Alessandro Gogna (1946 – ) – Cordées célèbres

17. Vic Saunders (1952 – ) Une histoire d’échecs (cu dedicaţie şi autograf)

18. Lynn Hill (1961 – ) – Ma vie à la verticale (Ed. Guérin)

19. J.-Christophe Lafaille (1965–2006) –Prisonnier de l’Annapurna (Ed. Guérin)

20. A. Chandellier – La montagne en direct (René Desmaison) (Ed. Guérin)

21. O. Guillamont – Pierre Mazeaud l’insoumis (Ed. Guérin)

22. Jean-Michel Asselin – Patrick Edlinger (Ed. Guérin)

23. Jean-Michel Asselin – Eric Escoffier, un grand combat (Ed. Guérin)

24. Dominique Potard & Michel Bricola – Berhault (Ed. Guérin)

25. François Carrel – A corde tendue, Thomas e Alex Huber (Ed. Guérin)

26. Charlie Buffet – Erhard Loretan, une vie suspendue (Ed. Guérin)

27. Charlie Buffet – Jean Troillet, une vie à 8000 m (Ed. Guérin)

28. Bernadette McDonald – Voytek Kurtyka, l’art de la liberté (Ed. Guérin)

29. François Carrel – Pierre Beghin, l’homme de tête (Ed. Guérin)

30. David Roberts – Annapurna, une affaire de cordée (Ed. Guérin)

31. Virginie Troussier – Au milieu de l’été, un invincible hiver (Ed. Guérin)

32. Denis Pivot – Des piolets et des hommes (Ed. Guérin)

33. Yves Ballu – Naufrage au Mont Blanc (Ed. Guérin)

34. Yves Ballu – Les alpinistes

35. Yves Ballu – La montagne sous presse (Éditions du Mont-Blanc)

36. P Bonhème & C Destivelle – La montagne à la une (Éditions du Mont-Blanc)

37. Gilles Modica – Alpinisme, la saga des inventions (Éditions du Mont-Blanc)

38. David Chambre – Le 9ème degré, 150 ans d’escalade libre (Éd du Mont-Blanc)

39. David Chambre & Claude Gardien – Piolets d’or (Éditions du Mont-Blanc)

40. Claude Gardien – Une histoire de l’alpinisme

41. Gilles Chappaz – En solo

42. Marcel Pérès – Lionel Terray, l’inoubliable conquérant

43. Philippe Bonhème – Yannick Seigneur, l’iconoclaste

44. Jean-Michel Asselin – Les parois du destin

CĂRŢI ALPINISM (română):

1. Heinrich Harrer – Păianjenul alb

2. Lionel Terray – Cuceritorii inutilului

3. Maurice Herzog – Cucerirea Annapurnei

4. Edmund Hillary – Înalta aventură

5. Edmund Hillary – Provocarea înălţimilor

6. Kurt Diemberger – K2, muntele munţilor

7. Thomas Hornbein – Everest, creasta vestică

8. Fritz Rudolph – Tigrii din Himalaya

9. Fritz Rudolph – Vârfuri fără zei

10. Reinhold Messner – Dincolo de limită

11. Joe Simpson – Culmile neantului

12. Joe Simpson – Umbre întunecate

13. Jon Krakauer – În aerul rarefiat

14. Beck Weathers – Abandonat pe Everest

15. Jeffrey Archer – Cărările gloriei

16. P. Zuckerman & A. Padoan – Îngropaţi în cer

17. Arno Ilgner – Calea războinicului stâncii

18. Marcian Bleahu – Himalaya, cucerirea giganţilor lumii (cu dedicaţie şi autograf)

19. Mircea Bogdan – Îndrumător de alpinism

20. Niculae Baticu – Amintirile unui alpinist (cu dedicaţie şi autograf)

21. Niculae Baticu – Pe crestele Carpaţilor

22. Niculae Baticu – Jurnalul unui alpinist şi aviator

23. Ionel Coman – Am îndrăgit munţii (I-a ed., 1963)

24. Ionel Coman – Am îndrăgit munţii (a II-a ed., 2013)

25. Ionel Coman – Alpinism odinioară şi azi

26. Ionel Coman – Două secole de alpinism

27. Eugen Seracin – Omul, muntele şi alpinismul

28. Walter Kargel – Alpinism, tehnica sportului de munte (cu dedicaţie şi autograf)

29. Walter Kargel – Trasee alpine în Carpaţi

30. Walter Kargel – Drumul spre culmi

31. Walter Kargel – Alpinism. Înălţimi, riscuri, bucurii (cu dedicaţie şi autograf)

32. Mircea Noaghiu – Pamir ’77 (cu dedicaţie şi autograf)

33. Mircea Noaghiu – Avalanşa (cu dedicaţie şi autograf)

34. Mircea Noaghiu – Lacrima de piatră (cu dedicaţie şi autograf)

35. Mircea Noaghiu – Tributul hazardului (cu dedicaţie şi autograf)

36. Nicolae „Puiu” Dimache – Oameni si munţi

37. Viorel Nicolaescu – Între două lumi

38. Cornel Coman – Himalaya, Gurja Himal 1985

39. Aurel Neron – Noi, alpiniştii timişoreni şi munţii lumii (cu dedicaţie şi autograf)

40. Gh. Suman – Alpinismul, şcoală a cutezanţei

41. Alexandru Brăduţ Şerban – Singurătatea verticalelor

42. Dinu Mititeanu – Chemarea muntelui (cu dedicaţie şi autograf)

43. Dinu Mititeanu – Hoinari prin munţi (cu dedicaţie şi autograf)

44. Răzvan Petcu – Visul peretului de gheaţă

45. Nelu Secărea – Ultima lungime (cu dedicaţie şi autograf)

46. Ioan Pivoda – Regrupare finală (cu dedicaţie şi autograf)

47. Dan Vasilescu – Premiere alpine (cu dedicaţie şi autograf)

48. Mihail Sârbu – Cronica Salvamont

49. Petru Suciu – Noi, cei de la Ştiinţa

50. Sorin Ciulli – Corturi în Pamir

51. Emilian Cristea – Bucegii, turism alpinism

52. Emilian Cristea – Piatra Craiului, turism alpinism

53. Francisc Wild – Alpinism în Cheile Bicazului (cu dedicaţie şi autograf)

54. Cseke Gábor – Jnepenișul; Tragedie alpină în Bucegi

55. Laurenţiu Anghel – Căţărare tradiţională şi de aventură

******


Loading