Traversare - parcurgere

Se spune că ”obișnuința e a doua natură” ! Un termen folosit greșit de decenii, e foarte greu de a-l înlocui cu unul corect. Vedeți ”Conștiență-cunoștință-conștiință” în cap.15- Opinii.

A intrat în obișnuință ”Traversarea Meridionalilor” sau ”traversarea crestei făgărășene”.

Eu spun că ”traversare” - folosit de mulți, inclusiv de francezi - pentru munți sub formă de lanț, e greșit, căci în DEX și în vorbirea curentă ”a traversa = a trece peste”.

În cazul Crestei Meridionalilor, Făgărașilor, Rodnei a-i traversa e valabil doar a trece peste ei de la nord la sud sau invers ! ( Piatra Craiului de la vest la est sau invers). Pentru munții sub formă de creastă/lanț, corect este ”parcurgerea crestei ...” E ca diferența între a parcurge o șosea și a o traversa de pe o margine pe alta sau a parcurge înot sau cu o barcă un fluviu sau a-l traversa de pe un țărm pe celălalt.

Traversare se poate folosi doar la munți piramidali: Bucegi, Ceahlău, Mont Blanc... când urci pe un traseu/versant și cobori în partea opusă. Sau a unor ”ace” înșirate, de ex. Acele Morarului, în Alpi ”Les Aiguille du Diable”, în Patagonia ”Les Torres” din zona Fitz Roy sat din zona Cerro Torre- unde urci pe versantul unui ac și cobori pe partea lui opusă, apoi la fel pe următoarele ”ace”. Deci ”Traversarea Acelor...” e corect.

Meniu site: 
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8