Rugămințile Retezatului

Dragul meu oaspete,

Bine ai venit în Parcul National Retezat! Ne aflăm în unul din cele mai frumoase locuri din lanțul carpatic. Nu o să fii dezamăgit de ceea ce-ți oferă acest tărâm. Te întâmpin cu trasee minunate, cu pajiști pline de flori, cu pârâiașe și lacuri limpezi precum cristalul, cu verdele adânc al pădurilor și îți mai ofer muzica păsărelelor, clipocitul apei și șoaptele vântului. Câteodată nu-ți cânt nici un fel de muzică și te las să fii cu tine însuți în liniștea de început de lume.

Mi-aș dori ca vizita ta să fie o experiență de care să-ți aduci aminte cu drag, așa că te rog să respecți câteva reguli simple. Acestea au fost făcute ca să te protejeze pe tine și să ma apere pe mine și toate viețuitoarele care își au casa în Parc. Când regulile sunt încălcate, eu și “locuitorii” mei suferim. Te rog să citești atent și să-mi respecți rugămințile pe care le scriu mai jos. Ele sunt foarte importante pentru mine, iar pentru tine nu vor însemna un efort prea mare. Așa cum bine știi, aici își au casa multe plante și animale pe care alții nu le mai au. Ajută-le și tu să existe în continuare, pe aceste meleaguri.

Îți mulțumesc!

– Te rog să te informezi despre locul pe care urmează să-l vizitezi, despre trasee, cabane, locuri de campare. Notează-ți locurile unde vara veghează echipele Salvamont și numerele de telefon ale Salvamontului și ale celor care te pot ajuta în cazul în care ai probleme. Acest lucru îți poate salva viața.

– Îmbracă-te adecvat condițiilor montane. Nu uita că nu am fost programat să-ți ofer doar soare și căldură. Multe accidente se întâmplă pentru că oamenii nu poartă echipamentul potrivit. Rucsacul este o “parte anatomică a unui montaniard”. Poți recunoaște adevăratul om de munte după rucsacul mare la venire și mic la plecare.

– Înainte de a pleca pe traseu, asigură-te că ai planificat totul foarte bine. Ia-ți o hartă și hotărăște exact unde vrei să mergi. Nu-ți schimba planul pe parcurs, ca să fii mai ușor de găsit în caz de accident. Anunță la cabană și la Salvamont, unde vrei să mergi ca să te poată găsi mai repede, în caz de nevoie. Vei fi mai în siguranță dacă nu vei pleca niciodată singur pe traseu.

– Pentru a-ți planifica bine timpul și cel mai potrivit traseu de parcurs, ia în considerare datele celui mai puțin antrenat din grup. Adaugă întotdeauna 2-3 ore în plus. Pot fi multe motive care te pot îndemna la negrabă: O floare gingașă, o acvilă planând peste piscuri, o capră neagră cățărată pe o stâncă, cântecul unei păsări, susurul unui pârâiaș sau alți oameni interesanți pe care-i poți întâlni pe potecă.

Pentru binele tău și al meu, te rog:

– Nu pleca singur pe traseu.

– Nu folosi aparate de radio, casetofoane sau CD playere. Acestea cauzează poluare fonică.

– Nu deranja în nici un fel animalele din Parc. Ca să ai norocul să le poți vedea, deplasează-te în liniște. Pășește cu atenție ca să nu calci pe un șarpe. Dacă vezi un șarpe, nu-l omorî, mai bine ocolește-l.

– Nu îți aduce câinele în Parc sau, dacă nu te poți despărți de el, tine-l tot timpul în lesă.

– Nu rupe flori sau alte plante. Lasă-le și altora bucuria de a le vedea. Sunt mai frumoase vii!

– Pune-ți cortul doar în locurile de campare permise, altfel poți avea mari necazuri. Nu mă răni săpând șanțuri în jurul cortului.

– Pentru prepararea hranei, te rog folosește primusul. Nu este permis să facem foc, arzând crengi sau trunchiuri de arbori sau jneapăn, chiar dacă sunt uscate. Se pot spune povești frumoase și la lumina lunii sau a stelelor care pot înlocui foarte bine focul de tabără.

– Te rog mult să duci cu tine, afară din Parc, toate resturile și ambalajele pe care le-ai adus la venire. Dacă vrei cu adevărat să mă ajuți, ia cu tine și ambalajele lăsate de alții. Cred că ei au nimerit din greșeală aici, fiindcă nu iubesc muntele și nu le pasă de cei care vor veni după ei. Ca să nu-mi faci rău, nu îngropa și nu arde resturile care ți-au rămas. E ca și cum ai ascunde gunoiul sub covor.

– Dacă e nevoie, fii bun și dă o mână de ajutor celor aflați în dificultate sau celor care au suferit un accident. Le poți salva viața dacă anunți echipa Salvamont și ajuți la transportul accidentatului. Puteai fii tu în locul lui!

– Nu uita că refugiile, locurile de campare și cabanele sunt locuri pentru binemeritata odihnă, nu pentru chefuri și beții. Ca să poți explora Parcul și să-i guști pe îndelete farmecul și magia, trebuie să pornești la drum bine odihnit.

– Te rog să nu-mi îmbolnăvești viețuitoarele din apă folosind detergenți sau substanțe chimice. Ca să nu riști să faci un stop cardiac, nu te scălda în lacurile din Retezat, oricât de cald ar fi afară.

Îți mulțumesc, prietene, dacă vei ține cont de povețele și rugămințile pe care ți le-am adresat mai sus. Te rog să ai grijă și de tine dar și de mine și de locuitorii mei, plantele și animalele care trăiesc în Retezat.

Aș vrea să devii prietenul și ocrotitorul meu pe viață!

Ia-ți amintirile cu tine și revino!

Te aștept cu drag.

În numele Retezatului a consemnat Dinu Mititeanu, Cluj-Napoca.

Meniu site: 
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8