Prin Ţinutul Pădurenilor

Impresii si imagini dintr-o zona rurala mirifica a Romaniei. Un amestec de bucurie si tristete.

Am batut mai toti muntii nostri, dar si multe zone cu sate si case risipite pe dealuri. Tinutul Padurenilor ni-l doream mai de mult; il si rugasem pe amicul Eugen Roman din Hunedoara sa ne fie ghid pe acolo. Dar intamplarea a facut ca prima tura sa fie in 1-2 august, la invitatia unor montaniarzi ai judetului HD si ai zonei. Ei au organizat o intalnire a celor care editeaza revista Romania Pitoreasca cu cei care scriu mai des in ea. Amabila gazda ne-a fost Dl.Sergiu Tent si a sa pensiune " Panoramic" , situata pe colina din amonte de satul Ghelari, colina care ofera intr-adevar o privire panoramica spre fascinantul Tinut al Padurenilor. Dansul, Nicu Jianu si Ioan Sicoe, ne-au dovedit si o mare dragoste pentru oamenii si locurile acelea, oameni care ii respecta si-i iubesc. Tiberiu Svoboda, Casian Balabasciuc, Nicu Jianu si Dan Anghel ne-au prezentat noi carti ale lor- scrise cu multa dragoste pentru locurile si oamenii despre care scriu si in revista RP.

De cateva zile, ma cufund in fascinantele povesti scrie de Casian cu multa dragoste pentru acei oameni si acele locuri (dragi si noua !), dar si cu real talent. Ne-am bucurat sa-i cunoastem "face to face" si pe moţii Ioan Nicoara (din Phoenix- Arizona, USA), Ioan Pârva din Brad, ale caror ganduri scrise in carti si reviste despre Ţara Moţilor ne emotioneaza de cate ori le citim. Ne-a impresionat ospitalitatea familiei Miron din satul Feregi, pasiunea lor si a celor dragi lor de a pastra si arata lumii portul, dansurile, obiceiuri stramosesti si ne-am bucurat afland de succesele formatiei lor de cantece si dansuri. Ne-am delectat ochii cu frumoasele costume populare cu care erau imbracati frumosii flacai si frumoasele fete . Am aflat ca acele costume sunt mostenire de familie si ne-am bucurat sa sunt mandri de ele. In drum spre Alunu- "Satul de Marmura", ne-am oprit in satul Poienita Voinii sa vizitam casa natala (acum muzeu ) a celui care a fost rapsodul Dragan Muntean - fala padurenilor. Ne-a intristat apoi starea in care se afla vechea biserica de lemn din Alunu si faptul ca frumoasa si mai recenta lor biserica de marmura are din ce in ce mai putini enoriasi....(!!!- cititi :

http://www.formula-as.ro/2003/586/societate-37/satul-de-marmura-4451 )

La plecarea spre casele noastre, gazdele ne-au condus la impresionanta biserica din Ghelari. Am aflat despre si am ramas uimiti de tenacitatea cu care in anii de trista amintire, oamenii din Ghelari (acelasi si totusi un alt sat Ghelari decat cel despre care citeam candva in "Scanteia," !) la indemnul unui preot de exceptie, au ridicat o impresionanta biserica.

Cateva imagini despre acele "alte Annapurne" pe care "le-am urcat" in 1-2 august puteti vedea aici:

https://plus.google.com/photos/100452716495980794788/albums/583916656647...

Iar in numarul pe august al revistei Romania Pitoreasca ( de gasit la unele magazine cu echipament de munte) veti gasi un articol al colegei noastre de Club- Cristina Pogacean - ( ilustrat cu superbe poze) despre ascensiunea din vara trecuta pe Khan Tengri , impresionanta si dificila "piramida" asiatică pe care au ajuns pana sus si trei colegi de club: Romeo, Cristina si Mihnea. Veti mai gasi acolo si un articol-imn intitulat "Fascinanta Piramida"- dedicat lui Il Cervino-Matterhorn. Si mai gasiti si numere mai vechi cu faine articole de munte. Caci celelalte reviste de munte (Muntele, Muntii Carpati, Alpin Extrem, Alpin info, Anotimpurile Muntelui, Dincolo de Usa, Knox s.a) au murit pe rand, asa cum mor pe rand case si sate risipite pe inaltimi. Si va muri si revista RP daca iubitorii de munte si de ce mai e frumos pe ici- pe colo in tara asta n-o cumpara, n-o sustin. Singuri- inimosii Mihai Ogrinji si Mihai Vasile care o editeaza- n-o vor putea tine in viata.... Fara a lor iubire faţă de ce e frumos, inca nepângărit pe aceste meleaguri, faţă de ce e autentic si pe cale de disparitie, faţă de comori cu care am putea imbogăţi si uimi Europa, revista RP ar fi murit de mult. Sa dea Dumnezeu sa nu se intample asta !

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8