Pe schiuri prin Munţii Bârgăului

Cu schiuri de tura de la Tiha Bargaului la Colibita si apoi la Piatra Fantanele.

Vineri 13 febr.2004: Tiha Bargaului- Colibita ( 10-17.30) - traseul 16 din "Muntii Nostri nr.42.
Sambata: Colibita- Vf. Fagatelu Mare si retur ( 8-17). .
Duminica (9-16.15) Colibita- - Piatra Fantanele, prima parte pe noul marcaj cu cruce rosie..

Primele doua zile geroase, mai ales seara, dimineata si la umbra. Duminica innorata, a si nins putin, cu gerul atenuat. Am carat corturi "pentru orice eventualitate", dar am dormit ambele nopti in Colibita.

Tura usoara, nepericuloasa, dar cu posibile probleme de orientare. Ne-a lipsit adrenalina celor care si-o doreau ( noi nu ! ) pe Jepi, Alba, Seaca....

Vineri la ora 6 pornim - eu si Marlene- din Cluj pe un ger cumplit ! Dupa Dej am luat doua femei autostopiste care erau "statui inghetate" pe marginea drumului; aflam ca la Dej au fost -28 grade ! Dupa Beclean rasare un soare imens, rosu- "'soare de Austerlitz"- semn de vreme buna, adica fara nori.
La 8.45. din Bistrita ii luam pe Doru Munteanu si pe amicul sau si al nostru Liviu Nichiti ( membru salvamont Nasaud ).

La ora 10 o parcam pe Matilda in satul Tiha Bargaului , ne punem schiurile, cotim pe prima ulita la dr. dupa biserica, trecem pe un podet suspendat, ne punem "focile" si pornim in urcus lin, prin "fanatze" si livezi. Peisaj deosebit de "dulce", decorat cu zapada proaspata. Case sezoniere rasfirate, urme de sanii care au adus fanul spre sat. In stanga jos - paralele cu directia noastra sunt valea Bargau si soseaua nationala spre Pasul Tihuta -Vatra Dornei, cu satele Tureac si Muresenii Bargaului. In dreapta e culmea Stramba si apoi Piatra Bidireului 1108 m. Ajunsi in saua culmii ( Pasul Blajului pe care trece drumul Muresenii Bargaului- Colibita e mai in stanga, paralel cu traseul nostru ) dam jos focile si ne delectam in coborare pana in drumul ce inconjoara lacul Colibita. Inca vreo 2 km pe drum pana la hotelul in constructie al lui Doru, unde singura camera locuibila ne primeste la inceput cu atmosfera de camera frigorifica. Dar Liviu- si bun fochist, pe langa alte multe calitati- o ''dezmorteste".

Sambata. La ora 6.45 desteptarea, la 8.15 "decolarea". Se iau dupa noi si cainii lui Doru. Gerul ne obliga sa ne blindam fetzele, ni se lipesc narile, ingheatza respiratia pe cagule. Dar curand iese soarele. Stim ca traseul vechi nr.18 din MN nu mai e practicabil in zona de padure. Cautam altceva. Explicatii clar-confuze , contradictorii de la localnici. Vrem pe o culme, nu pe o vale. Culmea aleasa e faina la inceput, dar din Poiana Fagatzelu incepem un Ecco Challenge. Capul coloanei rupe crengile brazilor care vor sa ne zgarie fetzele si sa ne scoata ochii. Liviu isi pune ochelarii. Tot primul scutura zapada cu betzele, cu capul si ruscacul. Slalom in urcare prin padure tot mai deasa.

Drumul "de dunga" ( culme marcata de padurari cu acele benzi/dungi rosii simple, fara albul turistic !) la care sperau Doru si Liviu, nu exista. Ajungem eroic, dupa o ora si jumatate in Vf. Fagetelu Mare. E ora 15.30. Sedinta tehnica: fiind tot asa spre Vf. Ariilor ( 1547 m ) si de acolo in coborare spre Poiana lui Toader si Poiana Orbului... mai bine retur. Inapoierea e mult mai rapida si prin padure, apoi devine o placere prin poiene. Ne cazam la fam. Pavel, in satul Mitza, cu 7-8 km mai aproape de startul de maine decat casa lui Doru. Ospitalitate de exceptie.

Duminica 15 febr.Inca 1,5-2 km amonte pe drum, apoi cotim stg. pe drumul ce insoteste Izvorul Lung, marcat recent cu cruce rosie. La confluenta cu V. Dalbidanu , cotim stanga, pe V.lui Toader. La urmatoare confluenta, continuam inainte pe drumul marcat cu cruce rosie ( dar marcat - din greseala - cu cruce rosie e si cel spre stanga spre Poiana Fagetel !! ) . In prima poiana- a Orbului- mosul Aurel Vranceanu , 74 ani din Susenii Bragaului- e ca un pustnic aici cu cateva vaci. Cainii lui -agresivi la inceput- ne lasa la povesti cu mosul- dar il "capseaza'" pe Max al lui Doru, care o vreme va merge in trei picioare; Negruta, mai prudenta, n-a plecat de langa noi. Mosul ne lamureste ca marcajul "facut pentru aia care vin vara cu motocicletele" coboara la Sendroaia, asa ca ne intoarcem 100-150 m inapoi si pornim spre stanga ( inainte-dreapta cum am urcat, daca nu mergeam in marginea poienii, la Mosu') spre poiana Vinului, unde e alt cioban cu o turma de oi. Continuam prin partea de sus a poienii, pe un drum flancat cu brazi. Dam de urme de tras lemne, inaintam rapid pe sub Vf. Cornu si ajungem in poiana omonima.

Cotim 90 gr. stanga in coborare si avem norocul ca la intarea in padure sa gasim marcaj bun, des, banda rosie ce duce din Calimani spre tinta noastra- statiunea Piatra Fantanele. Padurea e mai rara, slalomul mai simplu, favorizat de zapada pulver. La ora 16 intersectam partia statiunii pe care o coboram- jumatatea de jos, apoi urcam cu telescaunul la Motel Dracula. Doru isi hraneste credinciosii caini (foste javre in Bistrita) cu oase de la bucatarie si le da intalnire peste cateva zile la...Colibita, unde ei trebuie sa se intoarca singuri pe drumul pe care si l-au marcat "caineste"- penrtu cazul ca stapanul nu gaseste o ocazie care sa-i ia si pe ei pana in Muresenii Brgaului, de unde ei stiu drumul peste Pasul Blajului. Si n-a gasit ! Sper ca au facut "bivuac" prin statiune, sa aiba ziua riscuri mai mici de a deveni hrana pentru lupi. Am aflat apoi de la Doru ca au ajuns inapoi la Colibitza !.
Am gasit fiecare cate un loc in alta masina. La ora 18 eram toti patru in Matilda si porneam spre Bistrita-Cluj, facand planuri pentru ture viitoare.
*****

Meniu: 
08. ture de iarna
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8