Pe platoul Zece Hotare

”Muzica picăturilor de ploaie pe acoperișul adăpostului- cel mai vechi cântec de leagăn al omenirii”.

? ?

De multă vreme doream să hălăduim prin zona Damis-Zece Hotare din ”munții” Pădurea Craiului. Ne era dor de un fel de Tour du Queyras românesc !

Văzuserăm că prognozele pentru duminică nu-s prea optimiste, de aceea noi ne-am bazat pe ziua de sâmbătă. Am plecat din Cluj la ora 5.30 iar la 7.45 porneam cu rucsacii în spinare din cătunul Poiana Damiș (la 107 km de Cluj) unde am lăsat mașina. Așa că sâmbătă 20 oct. am parcurs 29 km din circuitul planificat ! Asta datorită și faptului că deși vremea a fost în general însorită, pâcla n-a îndemnat-o pe Marlene să scoată ”cărămizile ” (Canon-ul, teleobiectivul) din rucsac, fapt care ne-a ajutat la mers ”întins”. Puteam termina circuitul în ziua de sâmbătă, mai ales dacă am fi mers doar cu bagaj lejer. Dar dorisem ca umerii, plămânii, inima să nu uite că nu mergem pe munte doar în plimbări ușoare ! În plus ne era dor de o noapte în cortul nostru drag, dormiserăm în el ultimele dăți în vacanța din Alpi !

Prognozele arătau că duminică ploaia va începe de pe la ora 11, apoi de la ora 8.30. Așa că am montat cortul , la ora 18.16, într-o pășune faină de la izvoarele văii Filii, înainte de a intra din nou în pădure. Doream să plecăm în dimineața următoare pe la 7.15, să ajungem la ALP înaintea ploii. Dar ploaia începuse pe la ora 20 și cu pauze a ținut toată noaptea, așa că am dormit pe săturate- 12 ore !!!- alintați de muzica din motto. Dacă nu s-ar fi oprit, am fi aplicat tehnica de a ne face bagajele în cort, înclusiv de băgat cortul interior în rucsac, apoi, cu rucsacii protejați și noi cu pelerinele îmbrăcate sub cupola supratendei, să ieșim, s-o strângem și pe ea și s-o plasăm pe exteriorul unuia dintre rucsaci, cum am mai procedat uneori. Inclusiv invers: la montarea cortului pe ploaie. Prietenul Eugen Roman își amintește de o ”repetiție” făcută de noi cu mulți ani în urmă pe vreme bună ! Dar acum am avut norocul ca ploaia să se oprească. Așa că pe la ora 10 am plecat și am mai parcurs cei 4 km prin locuri faine până la ALP, fără a fi nevoie să folosim pelerinele. Ploaia a început din nou când eram prin Huedin....

Cu excepția mersului pe macadam dintre Zece Hotare și Tomnatic, unde pădurea nu ne lăsa să vedem peisajul, în rest am umblat prin locuri faine, cu cătune și case risipite pe dealuri pitorești, cu oi, cai, vaci la păscut, cu brândușe de toamnă, , cu grămezi de bostani fotogenici prin curți,cu copacii îmbrăcați cu haine în dulcile culori ale toamnei. În multe locuri am mers pe marcaje pentru MTB, sperăm să revenim pe acolo și pe două roți.

Dinu și Marlene

Meniu site: 
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8