CHEMAREA MUNTELUI

CHEMAREA MUNTELUI

Dinu și Marlene MITITEANU
Relatări, amintiri, gânduri, sfaturi, opinii

02. Ganduri

Maratonul montan Apuseni

Maraton pe poteci de munte?  Ce-o mai fi şi asta se vor întreba cei care încă nu au aflat că unii tineri (şi nu doar tineri ! ) se întrec de câteva ori pe an alergând pe munte. Şi de ce nu ?

Dacă la Maratonul Internaţional  Cluj, în ziua de duminică 10 aprilie 2011, la cele trei probe au alergat pe străzi şi bulevarde aproape  1000 de oameni de toate vârstele, nu e mai firesc a se alerga în natură ? Se încadrează perfect  în deviza olimpică „Citius (se aleargă), Altius (la şi pe înălţimi), Fortius (în forţă ) ! Desigur că la începuturile alpinismului, doar se  mergea pe munte. Dar se mergea cu gândul de a se  ajunge cât mai sus. Şi mai ales  unde încă nu ajunsese nimeni până atunci. Apoi  pe trasee mai dificile, încă neabordate. Apoi iarna, apoi mai repede decât cei de până atunci…  Se „aleargă” acum pe munte şi pe schiuri şi cu biciclete de munte. Dar şi pe mari pereţi cvasi-verticali !  De la primele ascensiuni ale lor în 1-2 zile, s-a ajuns la incredibile ascensiuni în 3-4 ore ! 

Marea majoritate a  celor care iubesc munţii, abordează potecile acestora „la pas”.  Dar uneori, presaţi de vremea rea sau de timpul scurt avut la dispoziţie,  se mai face şi goană pe munte. Şi de aici şi până la  întreceri ale fiecăruia cu sine însuşi  şi apoi cu alţii, n-a mai fost decât un pas. Nu facem acum un istoric al maratoanelor montane din alte ţări şi de la noi.  Vă spunem doar că acestea există, că sunt mai sănătoase şi mai ecologice decât abordarea motorizată a muntelui, că numărul lor şi al participanţilor a crescut şi creşte de la an la an şi devin tradiţionale. Unele sunt peri-urbane, altele chiar pe munte. Cel mai „vechi”, mai cunoscut şi mai îndrăgit este Maratonul Piatra Craiului, care  a avut cinci ediţii.  Dificilul „Bucegi 7.500”  a avut două. În anul 2010 au avut prima ediţie Eco Marathon Moeciu, Hercules Maraton, Ciucaş Trail Running. Toate se vor organiza şi în acest an, la intervale de 3-4 săptămâni.

Pentru prima dată, in aceasta primavara ( 2011) se va organiza un Maraton Apuseni. Iniţiativa aparţine unor membri ai puternicei Secţii  Universitare Cluj a Clubului Alpin Român. Ei s-au gândit că Apusenii, munţi mai mici ca alţii ai noştri, dar care sunt încărcaţi cu Istorie şi Frumos, merită să aibă un maraton. Sutele de participanţi la maratoanele menţionate mai sus, să aibă posibilitatea de a cunoaşte sau de a îndrăgi şi mai mult aceste meleaguri mai blânde, dar care au un farmec aparte. Circuitul se desfăşoară în zona de sud-est a masivul Gilău-Muntele Mare, între staţiunea Muntele Băişorii şi valea Poşaga. La Plopiş, Buhuia, Şesul Cald, Pietrele Mărunte, Crucea Crencii, Bocşeşti,  Săgagea, Dealu Răfăileştilor, La Răscruce,  La Măteoaie,Dealu Bilii, Dealu Brădăţel, Rezervaţia Scăriţa-Belioara,  Româneasa, La Ştiolne, La Zăpozi/Zăpodie, Dealu Boinic, Valea Vadului, Colibele Jerenilor…

 Citite, sunt doar nişte repere de pe traseul de 42,3  km al maratonului şi ale celui de 21,5 km al semi-maratonului. Dar, aşa cum promit organizatorii şi cum este deviza acestui Maraton Apuseni, participanţii se vor simţi „hoinari prin trecut” !  În multe din locurile numite mai sus, vor vedea acele gospodării temporare, case modeste („colibe”) şi grajduri, unde „mocanii” din satele vecine urcau (şi unii o mai fac, deşi tot mai puţini !)  cu animalele pentru câteva luni din fiecare an « la vărat », la păşunat, pentru ca iarba din apropierea satelor să fie cosită pentru iarnă.  Traseul va trece şi prin  două pitoreşti sate mici de munte- Săgagea şi Belioara, ai căror locuitori le vor relata multe obiceiuri şi întâmplări intersante, desigur nu in timpul concursului. Ci  celor care vor reveni « să savureze » pe îndelete locurile şi să se lase pătrunşi de spiritul lor. Vor reveni şi pentru a vizita « la pas » şi a admira şi fotografia  abrupturile şi florile renumitei rezervaţii geo-botanice « Scăriţa-Belioara », pe care o vor avea mereu în faţa ochilor de  pe Dealul Bilii ;i de pe Dealul Brădăţel, care ambele oferă (şi nu doar ele ! ) privelişti «ca din parapantă ».

  Menţionez că eu nu am alergat la maratoane montane. Imi place sa merg pe munte zi-lumina, zile in sir, dar nu sa alerg.  Dar mă bucur  pentru cei care o fac, mai ales pentru cei care participă şi la maratoane montane din alte colţuri ale lumii. Dintre aceştia îl  numesc cu admiraţie  pe Cristian Chiurlea, care aleargă alături de fiul său Şerban, la o vârstă la care alţii mai practică doar şahul !  Nu pot uita îndelungile şi bine-meritatele aplauze pe care le-a primit după un maraton Piatra Craiului, de la maratoniştii şi spectatorii din arhiplina sală de festivităţi a Casei de Cultură din Zărneşti.  Premii, diplome  şi aplauze vor primii şi participanţii la prima ediţie a Maratonului Apuseni, care va avea loc sâmbată 25 iunie 2011.

……………………

Cele scrise  mai sus au aparut la mijloc de iunie 2011 in  revista Romania pitoreasca.  Intre timp editia 1-a avut loc cu peste 250 participanti.   La buna sa desfasurare au contribuit cca 100 de voluntari. Apoi au urmat incașapte editii, avand ca partener principal firma MSG System si „base-camp” la pensiunea Skyland . La editiile 3 si 4 s-a înlocuit tronsonul de 9 km pe macadam Săgagea-Izv.Belioarei cu  alergarea pe vechi poteci prin fânaţe şi pădure, reabilitate de voluntari.  La a 4-a, in 24 mai 2014, la cele 3 probe:maraton, semi-maraton si family au participat 695 de concurenti ! Printre ei, octogenarul aradean Gheorghe Mosion, 81 de ani,care participase in anii anteriori la proba de semi-maraton.In 2014 a avut ambitia sa termine proba de maraton si a terminat-o ! Jos palaria !  La ediția a 8-a din 26 mai  2018,  la cele 5 probe: ultramaraton, maraton, semi-maraton, cros, family,  au fost peste 1.600 concurenți !.

 Amănunte, clasamente, impresii, foto la: www.maratonapuseni.ro.

Loading