Despre ”Hoinari prin munți” -un viitor film cu munte.

În martie 2020, la Alpin Film Festival de la Brașov, Dan Dinu mi l-a prezentat pe Cosmin Dumitrache -acum binecunoscutul co-autor al fantasticului film ”România sălbatică” ! Și Cosmin mi-a făcut o uluitoare surpriză, spunând că vrea ca eu și Marlene să fim ”figuranți ” într-un film despre munte pe care îl are în gând. Surpriză a fost că abia ne cunoscusem, nici nu știam dacă auzise de mine, de noi... Am acceptat propunerea sa doar după o perioadă de ezitări. Căci filmul va stârni în mod sigur discuții: sunt mulți alți oameni de munte români cu performanțe și merite mult mai mari ! Dar Cosmin a insistat și a spus că vrea să arate ce pot face doi montaniarzi obișnuiți, dar foarte pasionați de munte. A afirmat că nu va fi un film dedicat mie și Marlenei, ci Muntelui, inspirat lui de cele două cărți ale mele: ”Chemarea muntelui” și ”Hoinari prin munți”, apărute în Colecția verde a editurii ”România pitorească”. Deci filmul se vrea o invitație în imagini adresată spectatorilor de a ”hoinări prin munți” cum facem noi de decenii. Ne-a lămurit (amăgit ?) că noi nu vom fi ”actori/eroi” ci doar figuranți...

Deși ne mirăm că ne-a ales pe noi, îi suntem desiguri recunoscători. E posibil ca unii cârcotași să creadă că noi l-am plătit, că noi ”l-am angajat” ! Asta e, suspiciuni și răstălmăciri apar orice ai face. Eu mă bucur mult pentru Marlene, e o recunoaștere nu a unor ”performanțe”, ci a marii ei pasiuni pro-munte, veche și constantă ca și a mea. Și știți de fapt că această mare pasiune a amândurora ne-a adus împreună. În fond filme se fac nu doar cu oameni de excepție, ci și cu oameni obișnuiți. Asta va urmări filmul: să nu îndemne la ”adventures, adrenalină, no-limits” ca multe altele, gen Red Bull, ci să invite oameni obișnuiți la a ”hoinări prin munți”, la a evita riscuri, la a căuta și găsi doar bucurii și satisfacții...

Acum, în august 2022, filmările sunt terminate. Au fost faine ture cu Cosmin și Roxana prin munții din Ro: drumeții prin Parâng, Piatra Craiului, Buila-Vânturarița, seri la cort, cățărare, via ferrata, schi de tură, cu corturi iarna, filmări și interviu în satul natal de la poalele Făgărașilor. În ”scenariul” filmului erau prevăzute și filmări în Alpi și Dolomiți, unde -din fericire- acum merg din ce în ce mai mulți români.

Ca atare, între 20-30 iulie 2022 am fost din nou în Alpii italieni și Dolomiți și din dor de ei (nu mai fuseserăm din 2018) dar și să le arătăm și lor frumusețea și farmecul acestora. Obiectivul: parcurgerea măcar a unui traseu de cățărare la mare înălțime, o creastă spectaculoasă dar de dificultate mijlocie deasupra ghețarilor: Les Aiguilles d'Entrèves aflată chiar pe granița Italia-Franța sau Les Aiguilles Marbrées- mai scurtă, mai apropiată de cabana Rifugio Torino, dar la fel de faină. Am parcurs-o pe prima, noi patru însoțiți de trei buni amici români ”din zonă”- Cristina Pogăcean și Mihnea Prundeanu- ghizi acreditați la Chamonix și vechea și draga noastră prietenă Dia Șomogyi din Geneva- care - la fel ca noi- au dorit să ne revedem. Noi cei patru sosiți din Ro, am rămas apoi o noapte la Rifugio Torino pentru amicii din Brașov, pentru amintiri: un apus, un răsărit și atmosfera unei cabane de mare înălțime din Alpi- 3 375 m. Monte Bianco ”ne făcea cu ochiul”, iar Dente del Gigante era ”la doi pași”.

După coborârea de a 2-a zi, am mai făcut câteva scurte dar faine plimbări per pedes în zona Courmayeur, pe culmi de vizavi de Monte Bianco: din Val Ferret italiană la cabana Bonatti, iar din Val Veny la cabana Maison Vieille- ambele aflate pe celebrul Tour du Mont Blanc parcurs de noi în 2014 și deja inclus în planurile lor de viitor și de Cosmin și Roxana. În plan era și urcarea pe sau măcar spre un patrumiar înzăpezit, cu filmarea fantasticelor panorame oferite. Inițial doream în zona italiană a masivului Monte Rosa, pentru vreo 2-3 patrumiari deserviți de cabanele Gnifetti și Regina Margherita (cea aflată la 4.554- recordul de altitudine al cabanelor din Alpi), zonă prin care noi ”am mai hoinărit” de două ori. Dar starea proastă a ghețarilor ne-a determinat să schimbăm planul. Ne-am mutat deci în zona Cervinia, cu ținta patrumiarul Breithorn Vest -4.165 m, cu vederi panoramice chiar mai faine decât de la Margherita, cu fascinantul Matterhorn ”de atins cu mâna” ! Dar aglomerația de pe ultima parte a traseului, existența unei scurte, dar periculoase zone cu crevasă și zăpadă înghețată, unde era ”ambuteiaj”, prudența impusă de experiență, ne-au determinat să nu urcăm până pe vârf. Pe care ne aminteam că în aprilie 2009, urcaserăm fără probleme până sus pe schiurile de tură și făcuserăm apoi cea mai lungă coborâre a noastră, până la 2.050 m, lângă mașina din parcarea telecabinei ! Dar Cosmin a făcut filmările dorite și din mână și din dronă. În ziua următoare am urcat până la Crucea lui Carrel de pe traseul spre Cervino-Matterhorn, apoi am făcut o faină plimbare pe ”Balconata vest”- parte a traseului de 6-7 zile Tour du Cervin parcurs de Noi Doi în 2015.

În drum spre România, timp de 4 zile ne-am oprit și delectat, iar Cosmin a filmat superbe peisaje din Dolomiții -vechi ”prieteni” ai noștri. Țintele principale fiind cele două zone-regine: Turnurile Vajolet și Tre Cime di Lavaredo. Dar am parcurs pentru prima dată și o superbă creastă în masivul Latemar și am fost din nou ”speologi” prin labirintul subteran din masivul Lagazuoi - un ”muzeu” din ”La nostra Grande Guerra” cum numesc italienii primul război mondial .

Cosmin și Roxana s-au pregătit cu multă conștiinciozitate pentru aceste filmări din Alpi. Și ne bucurăm că au devenit deja pasionați montaniarzi, cu deja planuri inspirate din relatări ale noastre și din impresiile din tura la care ne referim. Când va fi gata filmul nu știm; Cosmin are multe comenzi- contracte, pe acelea trebuie să le onoreze, la cel cu noi va lucra ”printre picături” ! Și va avea mult de lucru pentru ca din zeci de ore de filmări în Carpați și Alpi, să aleagă doar câteva secvențe și să le asambleze într-un scurt metraj. Dar probabil filmul ” Hoinari prin munți” va figura în programul unui festival al filmului de munte din Ro, la Brașov (AFF) sau Cluj (TMF).

*******

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8