Giumalău şi Rarău

O tura cu plecare/urcare din Pasul Mestecanis si coborare prin Codrul Secular de la Slatioara.

Se anuntasera ploi catastrofale pentru week-endul 23-25 iunie 2006. Asa ca nu se ofera nimeni sa ne insoteasca. Plecam intr-o tura planificata pe 2 zile in Giumalau-Rarau. Coboram din autobuz vineri (23 iunie) noaptea, fix la miezul noptii in Pasul Mestecanis si dupa 10 minute de mers, montam cortul pentru nici 5 ore. Sambata , la ora 6.10 ne luam rucascii in spate si continuam pe pe banda rosie, vreo 3 ore prin padure. La ora 10 ajugem in frumoasa poiana "a Ciungilor" unde ne montasem cortul intr-o seara de febr. 2002.

La ora 11 suntem pe Vf.Giumalau, care atunci cand ne vazuse la liziera padurii, si-a dat jos caciula de nori. Cu 30 de minute inainte de cabana Rarau incepe o ploicica, ce mai mult ne racoreste decat ne uda. La Pietrele Doamnei depunem apoi o floricica la placutza in memoria alpinistului clujean Eme Sabin Doctor. A fost cu o zi mai tanar ca mine; nu l-am cunoscut, dar am auzit multe despre el si inainte de a muri "Atarnat in coarda" (vezi cap.12 din site-ul meu) in 8 febr. 1962, cand era student in ultimul an le Geologie... A fost un Cuxi al acelor ani.

Muntele ii rasplateste pe cei curajosi. Ne bucuram ca ploile cumplite anuntate nu ne-au gasit (ne-au ocolit, nu prea pe departe !) si nu ne-au blocat ore intregi la cabana sau in cort. Nefiind siguri ca duminica va fi soare si avand acasa (Marlene) inca niste treburi cvasi-urgente... ne-am amintit ca ne sade bine cu drumul. Continuam deci pe deasupara Pietrei Soimului si pe sub Popii Raraului pana la limita rezervatiei "Codrul secular de la Slatioara".

Nu punem cortul aici, cum era in planul initial, ci coboram prin codrul batran si umed in satul cu acelasi nume (peste care se abatuse un potop cu cateva ore in urma ! ). Am parcurs deja 31 km. "per pedes turistorum" ! Asa ne indica GPS-ul. Asa ca renuntam la planul initial de a trece peste culme in Valea Caselor- cum am facut alta data, renuntam la Cheile "Moara Dracului", vazute alta data. Platim pe un localnic sa ne duca cu harbul lui de Dacie pe cei 15 km de drum infernal + inca 5 pana in C-lung. Cate o pizza, o bere, o portie de clatite ..Ura !!... si la gara. La acc.de 23.23 din C-lung spre Cluj. Asa ca duminica dimineata la 4.40 intram in gara Cluj.
In concluzie tura a fost peste asteptari. Ne-a lipsit doar cerul albastru. Joi plecam in Parang...

Meniu: 
07. ture de vara
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8