Gandind la Omu

Opinie despre proiectul de a se construi o linie de telegondole spre Vf. Omu

Motto: "Din Varful Omu -gigantica cumpana de ape- natura, de o maretie michelangeoleasca, isi risipeste cu darnicie bogatiile spre toate zarile".

Andrei Pandrea

Am, ca si multi dintre voi, insomnii din cauza viitorulu "luminos" al Poienii Costilei. "Vad" noul peisaj ce va fi acolo, descris cu atata durere de unii colegi de lista. Dar, in privinta ei, asa cum am mai scris, din pacate m-am resemnat. Am obosit poate, caci eu lupt de mai multa vreme cu tot felul de idei aberante ale unor factori de decizie. Un ex. doar (scuze daca l-am mai scris candva): propusese unul dintre ei ...electrificarea potecii din Cheile Turzii, de la microhidrocentralele de la intrarea si iesirea din Chei, care, alaturi de altele, figurau pe harta judetului din biroul sau . Era incantat ca "nici nu e nevoie de multi stalpi, se pot folosi peretii de stanca". Norocul meu si mai ales al Cheilor, a fost ca avea si acesta un sef, care era om de munte, la care aveam acces si care, cred ca nici nu-l prea avea la inima pe cel cu "inovatia".

Ma bucur insa ca nu capitulat si inimoasa, neobosita Codruta, experimentata in lupta cu birocratii si experta in modul de abordare a diverselor aspecte de mediu si nici altii dintre voi.

Dar, daca nu se va reusi totusi cu Poiana Costilei, sper insa sa se reuseasca cu Omu! Va implor nu lasati sa se faca aceasta crima! Pentru salvarea Omului sunt mari sanse, daca se abordeaza problema cum se cuvine, cu argumente, cu tact, cu perseverenta. Catalin Olteanu a si dat cateva idei, ca raspuns la intrebarea cuiva: "Ce se poate face". Se poate face un material cu multe argumente valabile contra proiectlui de telegondola spre Omu. Dar, ar trebui ca acesta sa poarte stampilele mai multor ONG-uri si semnaturile sefilor acestora si in multe exemplare, trimise la zeci de foruri si mass-media., asa cum a procedat Radu al meu cu Proiectul "Cheile Turzii"( 17 ONG-uri!).

Am scris ca "viitoarea statiune Poiana Costilei" imi produce insomnii, dar adaug acum ca Telegondola pe Omu imi produce cosmaruri! Mie! Dar atunci cum dormiti, ce visati voi, cei care mergeti in Bucegi "acasa", cum merg eu in Apuseni si Rodnei, adica foarte des... Da, si strainii au instalatii pentru schi pana sus pe varfuri ! Dar cei care le folosesc au alt comportament. Nu vezi langa statiile de telecabine ce vezi la noi la Babele. De accord sa facem "Superschi in Carpati"- dar numai atunci cand vom avea beneficiari care sa merite asta. Intai sa ne educam, sa existe un comportament, o disciplina ecologica pe munte. Cand nu vom mai vedea gunoaie pe munte, cand fiecare turist sau cabanier isi va evacua deseurile din munte, abia atunci sa ne apucam de construit telecabine si telegondole.

Revin in final "Satul de vile" din Poiana Costilei. E posibil sa se faca acolo si ceva pentru elevi: o baraca de santier transformata in baza de cazare de zero stele sau altceva, pentru "tabere de ecologizare", sa stranga profesorii cu elevii gunoaiele, cum strangeau candva porumbul la IAS-uri. Caci asa fac, anual, saracii elevi din Zarnesti, pe Valea Barsei- Plaiul Foii, la finele "sezonului turistic"! In timpul sezonului... defilam de nevoie prin fatza muntilor de gunoaie ale celor despre care unii spun ca daca au venit la munte, e o dovada ca si astia iubesc muntele, natura! Da, unii spun ca si cel ce-si bate sistematic nevasta, o iubeste!

Bravos natiune! Nea Iancule, esti inca printre noi!

Meniu site: 
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8