Eminescu la Vevey

Toate colţurile Ţării Cantoanelor merită vizitate, oriunde găsim bucurii pentru ochi şi suflet.

Noi doi, mergem mai ales pentru vârfurile înzăpezite ale Alpilor, dar nu numai. In vara 2013, între două ascensiuni, am vizitat riviera elveţiană. Căci Lacul Leman (Geneva), cel mai mare din Europa occidentală e o adevărată mare, de 73 km lungime şi 14 lăţime.

Plimbându-ne cu dragii nostri nepoţi din Lausanne pe faleza din Vevey, orăşel mai putin cunoscut decât vecinul sau Montreux (renumit prin cazinoul său, prin palatele şi hotelurile elegante şi din 1967 prin anualul " Montreux Jazz Festival"), avem marea şi plăcuta surpriză să ne apară în faţă ... statuia lui Eminescu ! Un bust postat pe un soclu adecvat: "cărămizile" acestuia reprezintă volume cu opera poetului nepereche. Un efort de memorie mi-a amintit că aflasem cândva ceva despre ea. Pe statuie scrie foarte sugestiv: "the last romantic"... De pe placa explicativă aflăm ca a fost donată în octombrie 2000 de Ambasada României.

Reveniţi acasă şi documentandu-ne, din "Casa Românilor-portal al românilor din Elveţia", aflăm ca bustul poetului a fost realizat de sculptoriţa Andreia Bove şi că devenit o tradiţie ca, în fiecare an, în luna ianuarie, românii din Elveţia să se reunească la Vevey pentru a marca ziua de naştere a poetului. La 10 ani de la dezvelirea bustului poetului, vineri 15 ianuarie 2010, la tradiţionala întâlnire, preotul Adrian Diaconu din Geneva a oficiat un tedeum. Invitaţi de Asociaţia „Mihai Eminescu” din Elveţia, la manifestare au participat primarul oraşului Vevey, domnul Laurent Ballif, reprezentanţi diplomatici şi cetăţeni elveţieni, mulţi români.

In apele "mării" Leman, aproape de ţărm e înfiptă din 1995 insolita "Grande Fourchette", simbol al Muzeului Alimentaţiei aflat în Vevey. Credem că Eminescu şi "vecinul" său Charlie Chaplin, aflaţi pe ţărm, nu privesc la uriaşa furculiţă metalică, ci mult mai departe...
*******

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8