Dobray Peter

Dintre, membrii fondatori ai Sectiei de alpinism a Clubului "U"Cluj, au fost: Vali Craciun, Miki Gyongyosi, Laci Moravek, Misi Szalma,DOBRAY PETER si inca vreo cativa, fosti membri ai cluburilor Metalul si Vointa Cluj, de unde eram/erau sfatuiti sa ne gasim "alt acoperis".

Un memoriu in care vorbeam de traditiile sportului clujean, demariprofesori universitari ai Clujului care au fost si mari montaniarzi, afost bine primit de conducera Clubului "U" in toamna anului 1971.

L-am scris cu litere aldine pe DOBRAY PETER, caci despre el doresc sa scriu cateva cuvinte, voua, celor care aveti aceeasi pasiune pe care a avut-o si el: Stanca, Cerul, Libertatea. Cand l-am cunoscut era cel mai tanar dintre putinii clujeni care se mai catarau. Era atat de incantat sa ne ajute pe cei 6-8 care eram acum "instructori" ai acelor zeci de tineri si tinere, mai ales studenti,care vazand afisele "Curs de initiere in alpinism", umpleau sala la lectiile teoretice.

La lectiile practice din Chei, Peter ne era de mare ajutor. Poate si el, mai tanar, mai chipes, mai cu "vino-ncoace", a contribuit ca unele dintre fete sa nu abandoneze "scoala". Caci era un iubaret, era iubit, merita sa fie iubit, caci era si baiat frumos si deosebit de simpatic,si baiat bun in acelasi timp. Dupa o vreme s-a mutat la Oradea, de unde, intr-o iarna, cu alti cativa amici, infasurati in cearceafuri albe, a facut o tentativa nereusita de a trece "fraudulos" in Ungaria, unde a si ajuns mai apoi. Era unul dintre cei mai entuziasmati de ideea sa ne revedem in august 2002, la Plaiul Foii, cat mai multi dintre fostii alpinisti de la "U" Cluj, multi acum pe alte meleaguri. Dar destinul, Parcele au hotarat ca Peter sa nu mai fie prezent in august la Plaiul Foii. La inceput de iulie 2002, bunul meu prieten Miki Gyongyosi, mi-a dat incredibila veste: Icar-ului Peter Dobray i s-au topit aripile...In weekendul anterior, aripa ( parapanta) lui de pasionat zburator s-a frant definitiv, undeva in Slovacia. Inca nu stiu amanunte, dar ce maiconteaza?

A fost un Om de o vitalitate debordanta, unul dintre cei mai veseli, mai simpatici, mai tonici Oameni pe care i-am cunoscut. Ne-a facut si in ianuarie, in Alpii Italieni, in statiunea de schi Tonale cateva demonstratii de zbor, sport pe care il practica in paralel cu catararea, schiul, speologia, windsurf-ul si poate si altele. Intalnirea fostilor alpinisti de la U Cluj, care va avea loc inaugustla Plaiul Foii, va fi trista fara veselia molipsitoare a lui Peter.

Pe Peter nu-l poate uita nici cel care l-a intalnit doar o data in viata, darmite cei care am fost in coarda cu el!

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Meniu site: 
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8