Din nou despre gunoaiele din munti

Se discuta acum de catre iubitorii de munte despre impactul asfaltarii soselei Sebes-Novaci - ”Transalpina”. Cand, in urma cu ani, s-au mai anuntat proiecte de telecabine si telegondole spre Dochia, vf.Omu, transalpine, etc si mi-am exprimat dezacordul , unii colegi de lista mi-au replicat ca sunt retrograd, ca sunt impotriva dezvoltarii "bazei materiale a turismului".

(Si d-na ministru actual al turismului o va dezvolta, inclusiv promovand "sporturile de aventura pentru care in Ro exista un mare potential"- a spus-o ! Banuiti ca vor aparea noi parcuri de ATV-uri si snow-mobile. Dar nu vor aparea reglemetari severe pe unde au voie si pe unde nu. Si chiar daca ar aparea, stim ca nu vor fi respectate.)

Si mi s-a exemplificat cu soselele si transportul pe cablu din Elvetia, Austria, Dolomiti.. Stiu cum e acolo, am fost de multe ori . Dar am sustinut si sustin ca ar trebui ca MAI INTAI sa educam populatia ( un amic spunea ca nu se va putea decat "cu biciul" !) sa aiba o atitudine fatza de munte si natura cum au elvetienii si alti europeni si ABIA APOI sa le facilitam romanilor accesul spre creste. Asta vreau ! Dar la asta nu se gandeste niciun presedinte de consiliu judetean, niciun ministru al turismului, niciun investitor in turism. Aici e problema ! Nu se face NIMIC pentru a schimba optica majoritatii populatiei fatza de mediu. Toti vor doar sa castige clienti si bani, nu sa apere mediul. Am vrut sa public eu astfel de articole cu astfel de imagini in reviste de munte (care de fapt nu-s citite de agresorii muntelui !). Am
fost refuzat. Mi s-au cenzurat uneori si singurele fraze "prea agresive" la adresa romanilor care ies la iarba verde si care considera poienile, padurea, drept groapă de gunoaie. Mi s-a spus ca trebuie sa aratam Frumosul, ca in acest fel oamenii isi vor da singuri seama ca muntele, peisajul nu trebuie pangarite. Sfanta naivitate !

Nu mai e mult pana la "Let's Do It, Romania!" din septembrie cand e prevazuta acea zi de "curatenie generala in cocina Ro" ! ( poate voi fi dat in judecata pentru "lez-Patrie" !- cum era in perioada interbelica cu "lez-Majestate" !). Sunt foarte sceptic ! Nu vor face romanii ce au facut estonienii. Ar fi trebuit inceputa cu cel putin un an inainte o campanie agresiva, continua de "promovare" a imaginii Romaniei plina de gunoaie. Sa fie aratate mereu la toate televiziunile imagini cu munti de gunoaie din locurile de picnic, pe pe marginea soselelor, de pe malurile raurilor, din marginea satelor, de pe potecile de munte, de pe malul lacurilor, din lacuri. Sa fie filmati cu camere ascunse indivizi care fac asta si aratati la TV. Sa fie aratati jandarmi montani si garzi de mediu care aplica amenzi. Sa fie redate articole din ziare straine si imagini aratate la televiziuni straine despre gunoaiele din Ro. Cum sa se rezolve intr-o zi o problema grava daca multi romani nici macar nu stiu ca ea exista ? Nu stiu ca gunoaiele din natura sunt deja o problema nationala, nu e doar o inventie a unor ecologisti fanatici !

Si chiar DACA -printr-o minune (doar o minune ar putea face asta !) s-ar curata Romania de gunoaie intr-o zi, fara o schimbare a mentalitatii si atitudinii administratiei si populatiei (caci populatie suntem, nu popor !) , in scurt timp ne vor invada iarasi gunoaiele. Asa s-a intamplat in multe zone curatate de gunoaie (nu "ecologizate"- termen aiuristic ) cu copii sau voluntari: Gura Dihamului, Valea Barsei, spre Sapte Scari, padurea Baneasa, Platoul Bucegilor, Cheile Turzii, etc.

In acea duminica de septembrie se va mima o "curatenie generala". Vom arata Europei ca am facut ceva. Ceva !- ca si in alte domenii, ceva superficial, ineficient, ne-durabil. Asa cum s-a facut si schimbarea de regim in '89 care speram sa ne readuca in Europa. Dar se vede din multiple domenii ca suntem tot mai departe de Europa, ca redevenim tot mai balcanici, mai indolenti, mai nesimtiti ...Si ca raul sa fie complet, avem tot mai multi nesimtiti aroganti si agresivi, prin nefasta combinatie subcultura + bani.

Din pacate gasim gunoaie in munti si in locuri in care se ajunge doar cu rucsacul in spinare.(Calcescu, Caltun, Bucura...).Caci "nu exista padure fara uscaturi". Dar acolo unde se ajunge cu masina, cantitatea de gunoaie va creste. Caci romanii au invatat in comunism sa aiba respect doar pentru proprietatea privata, de casa si curtea lor si eventual de a vecinului. Statul ii fura, ii jecmanea, asadar fiecare considera ca nu e ceva reprobabil a fura din fabrica, de la CAP. Fiecare roman considera si acum ca muntele e al statului, nu e al lui, al nostru. A lui e masina cu care a venit la munte. Cand l-am intrebat pe un picnicar de ce nu isi pune gunoaiele ( nu erau multe) intr-o punga si in masina sa le duca la oras, la tomberon, mi-a replicat : " eu am strans cureaua sa-mi cumpar masina pentru a merge cu ea unde vreau, nu sa car gunoaie cu ea. Sa le adune de aici cei pe care ii deranjeaza!". Si aceeasi atitudine o au desigurmai ales cei care "nu au strans cureaua" pentru asta, cei care "invart banii cu furca" -cum spunea un taran.

Are dreptate si Gelu Danila. Nu conteaza daca agresorii naturii ajung pe asfalt sau altfel in locuri linistite si curate pana de curand. Grav e ca sunt si vor fi tot mai multi si tot mai agresivi si mai "productivi". Acest cuvant dintre ghilimele imi aminteste de declaratia unui suedez, nu recenta , dar am retinut-o, caci m-a socat! (nu si pe guvernanti ! ). Intrebat ce l-a impresionat mai mult in Romania. Raspunsul a fost: "PET-urile ! Nu am stiut ca sunteti cultivatori de pet-uri". Deprimant !

In acea sambata de septembrie, ar trebui ca de pe malul apelor, de langa sosele, linii ferate, sate, sa stranga gunoaie cei care le-au aruncat acolo. Organele statului - politie, jandarmerie, garzi de mediu, primariile- sa-i oblige pe cei vinovati sa adune acele gunoaie ! Nu sa le adune ong-isti si alti iubitori ai naturii, elevi inca nevinovati de crima de a confunda natura cu o mare lada de gunoi. Eu declar de pe acum ca voi aduna in acea zi gunoaie doar de pe unde am adunat si pana acum: de pe poteci de munte, mai ales de pe nemarcate. Nu de pe malurile râurilor și din locuri de picnic. Asa cum am scris intr-un articol mai vechi, aflat alături.

Meniu site: 
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8