Crăciun 2012 în Ţarcu

Relatarea unei noi tentative de circuit in 4-5 zile cu schiuri si cort pe culmi din Ţarcu si Godeanu.

Azi, joi 26 decembrie 2012 am revenit acasa de la Gura Apei, "invinsi" de starea zapezii. Pentru tura asta , plecasem din Cluj duminica in 23, doar eu si Marlene. Zapada era suficienta, desi inegala, suflata, dar era foarte rea ! Asa ca am stat 3 nopti cu cortul sub Saua Iepei. Luni, 24, a lapoviţit si chiar a plouat, in creasta era vânt puternic, ne-a obligat sa coboram repede inapoi din Saua Iepei. Am avut soare doar marti in ziua de Craciun, cand si vantul a fost ceva mai bland. Asa ca am facut o tura de o zi, dus-intors, pana aproape de saua Scheiului si inapoi. Singura zi in care am făcut poze .

Zapada avea o crusta inghetata si sub crusta zapada era uda, grea. Crusta avea la suprafatza tot felul de cristale mari, unele poliedrice, altele rotunde ca boabele de struguri, dar transparente ca de sticla. Toate feţele muntilor din jur sclipeau ca niste oglinzi ! Pe acele cristale focile nu prea aderau, mereu alunecai inapoi, iar coltzarii de schiuri ajutau doar la traversari, foarte putin la urcus in panta. Crusta ba se rupea, ba nu, schiul aluneca uneori pe sub crusta, greu se putea rupe ridicand schiul, trebuia mers un metru in marsarier !

Dar problema cea mai mare era la coborare ! A fost un chin, chiar daca doar eu aveam rucsac si usor ! N-am putut aluneca decat pe distante mici pe schiuri, in rest le-am folosit ca rachete, cu focile pe ele calcam apasat sa rupem crusta, ne straduiam sa nu alunecam cu ele, sa nu distrugem parul focilor. In zone cu panta mai mare dam jos schiurile...

Unii poate va amintiti ca anul trecut, facusem o tentativa in sens invers: urcat pe la Borăscu si coborat fie peste Gugu, fie pana in Ţarcu-Saua Iepei. Dar am urcat doar pana langa ref.Borascu unde am pus cortul (cand nu e vant puternic, il preferam refugiilor !) . Din pacate la o cazatura acolo, mi s-a defectat o legatura de schi, o puteam folosi doar in pozitia cu calcaiul "blocat". Asa ca -desi atunci zapada era excelenta- am facut o tura fara bagaje doar pana la intalnirea Borascu Mare cu cel Mic si retur. Am revenit la Cluj sa iau din pivnita alte schiuri si am plecat apoi sa facem Revelionul cu colegii de club care isi retinuseara locuri la cabana Sureanu. Noi... ne-am montat cortul pe gheaţa si zapada de pe lac ...
La ducere l-am dus acasa la parintii lui pe colegul Adrian Bona. Ieri, miercuri seara ne-am oprit si am dormit la ei, in satucul Brazi (fost Gureni) apartinand de comuna Rau de Mori, in care sunt ruinele fostului castel al familiei cneazului Cândea, devenit Kendeffy pt. a-si pastra privilegiile nobiliare.
A fost o seara de neuitat, ne-am simtit ca acasa. Au o gospodarie-ferma foarte faina.
Am hotarat sa amanam tura in Obcine, planificata initial in perioada Revelionului. Gandind s-o facem candva cu colegii de club care au schiuri de tura si cort/saci de iarna si isi pot lua libera ziua de vineri.
Iar de Rev ne lipim de trupa de colegi de club la Casa de Piatra, cu cazarea gandita initial in cort, caci locurile din cabana lui Ovi erau toate ocupate. Dar se pare (mersi Ovi !) ca vom sta impreuna cu Adi Bona si Radu Terec la o cabanuta de 4 locuri !

Multe multumiri tuturor care ne-ati trimis SMS-uri, care au inceput sa intre in telefon in rafala lunga in clipa cand ne apropiam de civilizatie, cand ieseam dintre munti !

Pentru cateva imagini: clic pe foto alaturata.

Petrecere frumoasa si zapada buna oriunde veti fi !

La Multi Ani ! La Multi Munti ! PS. Ne-am "răzbunat " în mini-vacanţa de 1 mai 2013, dar cu rachete. Vezi la: http://www.dinumititeanu.ro/node/1338

931 reads

Meniu: 
09. revelioane, Craciunuri si Paste pe munte
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8