Gânduri despre Alpin Film Festival

Spre marea bucurie a montaniarzilor români, între 7-12 septembrie 2021 s-a ținut la Brașov, Predeal și Râșnov cea de a 6-a ediție a tot mai îndrăgitului Alpin Film Festival, organizat anual de către entuziastul Dan Burlac.

La ediția aceasta au fost proiectate 50 filme de lung și scurt metraj, selecționate din peste 1000 înscrise în competiții de acest gen. Însă fiecare ediție de Alpin Film Festival nu este doar o posibilitate de a viziona filme de munte din diverse țări, unele cu multe și importante premii la festivaluri similare, ci și de a ne întâlni cu dragi camarazi întru pasiune, de a cumpăra cărți de munte, de a participa la diverse dezbateri pe teme de protecția mediului sau pe alte subiecte montane, de a asista sau a participa la expoziții de fotografii din munți, la activități outdoor coordonate de cățărători și salvamontiști.

La ediția din acest an o zi (9 sept) a fost dedicată prin conferințe persoanelor cu dizabilițăți și tot pentru aceștia, dar și pentru copii și alți amatori, demonstrații și activități practice cu caiace pe Lacul Noua. S-a organizat un ”base camp” în Piața Brassai, care e devenit inima evenimentului, cu proiecții de filme, standuri de echipament sportiv și carte, prezentării ale ONG-urilor care au activități în zona montană. A fost montat aici și un panou-turn de cățărare care s-a bucurat de mare succes la public, activitate coordonată de Alex Păun -președintele Clubului Alpin Român, de colegi ai săi și de echipa de la Climb Again. În mod fericit, ediția aceasta a Festivalului a coincis cu Forumul Orașelor Verzi, o amplă manifestare organizată de Primăria Brașovului, care a făcut din orașul de la poalele Tâmpei, capitala verde a României.

Dan Burlac ”se laudă” deseori pe Face Book cu fotografii lângă alpiniști celebri întâlniți la alte Festivaluri similare: cel de la Trento din Italia - cel mai vechi din lume (din1952), Domžale din Slovenia, Bilbao din Spania sau cu alte ocazii. Este de apreciat faptul că datorită prestigiului crescând de la an la an al AFF de la Brașov, din acest an acesta face parte din IAMF- International Alliance for Mountain Film, prestigioasa asociație mondială care reunește 28 de evenimente cinematografice din 20 de țări de pe 5 continente !

Dintre alpiniștii binecunoscuți întâlniți de Dan Burlac la astfel de festivaluri, a adus la unele ediții de la Brașov pe unii dintre ei: Victor Saunders-2019, Krzysztof Wielicki-2020, iar la recenta A 6-a Ediție pe Catherine Destivelle, prima femeie care în 2020 a primit mult râvnitul premiu anual Piolet d'Or pentru întreaga carieră pe munte, după alpiniști bărbați celebri: Walter Bonatti (ITA)- 2009, Reinhold Messner (AUT) - 2010, Doug Scott (RU)- 2011, Robert Paragot (FRA) -2012, Kurt Diemberger (AUT)- 2013, John Roskelley (USA)- 2014, Chris Bonington (RU)-2015, Wojciech Kurtyka (POL)-2016, Jeff Lowe (USA)-2017, Andrej Stremfelj (SLO)-2018, Krzysztof Wielecki (POL)- 2019, Catherine Destivelle (FRA)- 2020.

Mie mi se pare un vis că am văzut-o de aproape și am ascultat-o pe frumoasa Catherine- această legendă vie a alpinismului francez și internațional. Incredibile mi se par și realizările ei pe munte: Pilierul Bonatti din Dru -ascensiune solo în 11 zile, Trilogia Alpilor- ascensiuni solo, iarna a fețelor nordice din Eiger, Grandes Jorasses și Matterhorn (solo winter trilogy; the north face of the Eiger in 1992, the Walker Spur on the north face of the Grandes Jorasses in 1993, and the Bonatti route on the north face of the Matterhorn in 1994) și multe alte ascensiuni senzaționale, inclusiv în Himalaya. Mai multe despre fenomenala Catherine pe Wikipedia. M-aș fi bucurat mult -și cred că nu doar eu- ca la această ediție a AAF să fi putut vedea și un film cu Marea Doamnă a Alpinismulu Mondial. Văzusem filme pe internet unde Catherine escalada trasee de mare dificultate, solo-integral, de ex. pe celebrul Devils Tower din Wyoming-USA. Se cățăra parcă în joacă, având mereu pe față inconfundabilul ei zâmbet. Dialogul dintre brașoveanul Bogdan Micu, președintele FRAE ( Federația Română de Alpinism și Escaladă) și Catherine Destivelle a fost un moment remarcabil pentru toți pasionații de munte, de alpinism și aventură.

În premieră, în acest an la AFF a existat și o proiecție de scurt metraje de animație venite de la Trento Film Festival, un parteneriat care onorează evenimentul de la Brașov și îi confirmă statutul internațional. Filmele cele mai apreciate și premiate ale Ediției a 6-a au fost:

-filmul polonez The Wall of Shadows al regizoarei Eliza Kubarska, care la finalul proiecției a dat interesante răspunsuri la întrebările lui Dan Burlac.

-filmul româneșc ”România Sălbatică” de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, rodul unei munci de 10 ani, fotografii minunate și filmări în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării. Proiecția outdoor a filmului în Piața Sfântul Ion plina ochi și un dialog foarte reușit intre Dan Dinu și public a fost un alt moment epic.

”Dacă până mai ieri, cuvântul sălbatic era asociat în România cu sensul de necivilizat, avea deci o conotație negativă, de acum el va avea și un sens pozitiv: ceva frumos, ceva cu suflet, ceva fantastic”, a declarat pe scena galei Christoph Promberger -director executiv al Fundației Conservation Carpathia.

-filmul românesc ”Lemn”- regizori: Monica Lăzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger, Michaela Kirst, care reușește să urmărească, sub acoperire, mașinațiunile comerțului internațional cu lemn și vorbește despre corupție, politică și indiferența autorităților. Și după acest film au fost discuții interesante, moderate de Radu Melu de la WWF ( World Wildlife Fund ), primarul Brașovului Allen Coliban, Ionuț Sorin Banciu - secretar de stat în Ministerul Mediului și activista de mediu Nico de Transylvania -cunoscut DJ Internațional.

Dintre filmele foarte apreciate mai menționăm producția elvețiană ”Beer Like”, despre urșii grizzly din Alaska, urmată de un dialog de înalt nivel profesional dintre Mihai Pop, reprezentantul Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice și prof. dr.ing. Ovidiu Ionescu din partea Facultății de Silvicultură a Universității Transilvania.

Ultima seară de festival a adus într-o locație de vis -terasa AFI din Brașov, proiecția filmului românesc ”Tata mută munții” în prezența regizorului Daniel Sandu, cu o serie de întrebări și răspunsuri care nu se mai terminau.

A fost o ediție desfășurată în condiții speciale generate de pandemie, dar răspunsul spectatorilor a fost extraordinar și toate proiecțiile au fost practic sold out, fapt care contează și pe viitor. De fapt accesul la toate evenimentele AFF a fost gratuit, un adevărat act de cultură și educație montană.

Gândindu-mă cu admirație la eforturile organizatorice depuse de Dan Burlac, mă bucur că la ultimele două ediții a avut și inspirație și noroc. În 2020 a programat AAF în februarie, înainte de a veni potopul pandemiei peste noi, iar în 2021 la începutul lunii septembrie, în relativa ”pauză” dintre valul 3 si 4 al acesteia. Edițiile viitoare ale AFF vor fi așteptate cu nerăbdare și bucurie de către tot mai mulți montaniarzi din România, căci entuziastul Dan Burlac va aduce filme interesante, multe cu mari premii la alte festivaluri similare, dar și mari personalități ale alpinismului.

Noi clujenii, de patru ani încoace, ne bucurăm în fiecare lună noiembrie de un eveniment similar -Transilvania Mountain Festival.

Meniu site: 
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8