Nae Popescu-un milion de km pe munte ?

A facut marele montaniard Nae Popescu un milion de km. pe munte ?

Inca din primele mele ture pe munte am auzit si am citit despre Nae POPESCU si am admirat pasiunea lui puternica si statornica pentru munte. Ii studiasem cartile, ii folosisem hartile. Cu unele greseli inerente, ele erau pentru multi munti ai nostri singurele si cu ele (luate acum de pe net) au mers si merg si azi sute, mii de tineri pe munte. Si-a câştigat un merituos loc printre marii montaniarzi ai noştri ! Nu unul care a mers pe munte doar pentru sine, ci unul care prin tot ce a scris articole, monografii, ghiduri, hărţi, a îndemnat şi a ajutat sute şi mii de tineri să îndrăgească şi să respecte Muntele.

Mi s-a reprosat deseori ca despre fosti mari montaniarzi am scris numai de bine. E adevarat. Au fost si ei oameni si nu cred ca exista oameni fara "pete", pe care stim ca le are si Soarele. Multe "pacate" ale lor le aflasem si eu, caci traiesc de decenii in lumea Muntelui. Dar erau comune, erau uneori exagerate sau chiar inventate, puteau fi doar barfe...
Ceea ce va supun acum atentiei e putin altfel...

Dupa moartea sa, in ziare brasovene, in revista Muntii Carpati si posibil si in alte publicatii- printre multe merite reale, incontestabile ale acestuia - pe care le stim bine cu totii si pentru care l-am stimat, era trecut si faptul ca "a parcurs UN MILION DE KM pe potecile Carpatilor". Am crezut ca s-a strecurat undeva un zero in plus. Dar redactia Revistei Muntii Carpati mi-a raspuns ca in CV-ul ce si-l pregatise probabil "pentru orice eventualitate", NP scrisese cu mana sa cu litere: UN MILION KM !

Un simplu calcul aritmetic arata ca asa ceva e practic imposibil ! Chiar daca ar fi lucrat in silvicultura sau alt domeniu legat strict de munte. (El a fost inginer chimist ). Ca sa fi parcurs un milion de km. per pedes pe munte, ar fi trebuit ca TIMP DE 54 DE ANI SA FI MERS CATE 50 KM PE ZI, inclusiv duminicile si fara "concedii de odihna". Cu 50 km/zi, intr-un an (365 zile ) ar fi parcurs 18.250 km. In 54 ani si jumatate ar fi ajuns la 994.650 km !!

Nu-mi face placere sa revin la acest subiect. N-o faceam daca nu as fi constatat din nou, recent, ca acest MILION DE KM se transmite din publicatie in publicatie, probabil si din gura in gura, se spune probabil si la Memoriale dedicate marelui montaniard. Caci indubitabil a fost un mare montaniard. Am in faţă Almanahul Turistic 2007- editat la Rm.Valcea. La pag 154 un articol cu elogii binemeritate si cu fotografii semnat Camelia Onciu- incepe chiar cu titlul " Nae Popescu a facut peste un milion de km.prin Muntii Carpati". Undeva in text e precizat: " peste un milion de km pe carari de munte" !!!

Nae Popescu ştia ca e admirat si stimat. Ca era considerat o legendă vie. Ca e mare ! Oare de ce a dorit sa pară şi mai mare ? Ca sa se poate spune şi mai apăsat "D-zeu sa-l ierte? "

Cineva, pe Alpinet, incerca o "explicatie": cica ar fi fost o metafora...
Stim ca politicienii obisnuiesc (ei sau colegi de partid) ca multe declaratii aberante ale lor sa fie apoi explicate "ca la Ploiesti" ! S-au molipsit si montaniarzii de boala asta ? Ce trist...

Meniu site: 
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8