100 gânduri despre munte şi alpinism III

1. Noi urcăm munţii nu pentru a fi admiraţi, ci pentru a admira.
Jochen Singer

2. Liniştea ! Ah ce muzică !
Jean Anouilh

3. Liniştea ar trebui să fie pentru urechi ceea ce e noaptea pentru ochi.
Pascal Quignard

4. În viaţa fiecăruia dintre noi există câteva zile fericite şi decisive. Locuiam în Marsilia, dar doream să mă caţăr. Într-o duminica de aprilie, amicul Henri Moulin m-a învitat să ne căţărăm în Grande-Candelle. O admirasem de atâtea ori ! Azi o voi escalada ! Dorinţa şi teama alternau în capul meu...
Gaston Rebuffat

5. O lecţie care se învaţă cam greu este de a şti să renunţi la un moment dat, pentru a putea relua "lupta" altă dată. Nu se pune problema de orgoliu sau laşitate.
Joe Simpson

6. În linişte şi în singurătate nu auzim decât ceea ce este esenţial.
Camille Belquise

7. Zgomotul a devenit asurzitor în viaţa noastră cotidiană. A venit timpul să ne punem întrebări despre întoarcerea la linişte.
Paul Viriglio

8. După emoţiile şi bucuriile primei escalade "în coardă", mi-am cumpărat echipamentul necesar: coardă-coarda mea, piolet -pioletul meu, colţari- colţarii mei, rucsac- rucsacul meu ! Si mai apoi, bunul meu prieten m-a introdus în acea lume fascinantă în care nu se intră decât cu bucurie şi cu respect .
Gaston Rebuffat

9. Recunosc că de fiecare dată când escaladând un munte văd cum răsare soarele...simt că momentul este unul magic pe care nu reuşesc să-l descifrez. Poate din cauza asta revin mereu în munţi, iar şi iar, pentru a încerca să descopăr forţa aceea necunoscută care scoate din adâncul inimii mele aceste sentimente de plenitudine...
Kilian Jornet

10. Soarele răsărind alintat de străvezii nori trandafirii, aruncă darnic mănunchiuri de raze orbitoare, desfăşurate aidoma unei cozi de păun şi anină bogate cununi de lumini sus, în ţinutul crestelor.
Andrei Pandrea

11. Alpinismul e unul din cele mai frumoase sporturi care pot să existe. Dar practicarea lui fără o bună tehnică şi condiţie fizică e o formă mai mult sau mai puţin conştientă de sinucidere.
Gaston Rebuffat

12. Gândindu-mă adesea că va veni o zi când n-o să mai pot să mă caţăra, mă întreb: "Ce naiba o să fac cu fiinţa mea ? " Ei bine, acum ştiu: voi zbura (cu parapanta ) pe deasupra munţilor !
Joe Simpson

13. Munţii mă cheamă şi trebuie să mă duc !
John Muir

14. Munţii sunt ca o oglindă: în ei te vezi pe tine însuţi, aşa cum eşti, fără explicaţii, fără ornamente, fără eufemisme.
Kilian Jornet

15. În alpinism, entuziasmul trebuie echilibrat cu luciditatea; un eşec poate fi uneori mai creator decât un succes.
Gaston Rebuffat

16. Alpinismul e un regat în care, la umbra plăcerii, dorm în permanenţă câteva surprize neplăcute.
Jean Christophe Lafaille

17. Muntele are atâtea lecţii de dat, că nici zece vieţi nu ne ajung să le învăţăm pe toate.
Kilian Jornet

18. Mont Blancul are o arhitectură excepţională; imensa calotă de zăpadă sclipitoare e înconjurată de sateliţi mai mici care nu-i fac concurentă cum se întâmpla cu Monte Rosa. Linii pure şi svelteţea, asamblate miraculos în jurul vârfului principal, formează un ansamblu misterios şi de neasemuit.
Ghidul Vallot

19. Există doar trei sporturi: luptele cu tauri, cursele de maşini şi alpinismul. Toate celelalte sunt doar jocuri !
Ernest Hemingway

20. Vârful ! Un vârf este de fiecare dată doar o etapă între o urcare şi o coborâre.
Joe Simpson

21. În opinia mea, alpinist nu este doar cel care într-o scurtă perioadă a vieţii realizează ascensiuni dificile, ci mai ales cel a cărui întreaga viaţă e legată de munte în sensul mai larg, muntele fiind pentru el un ideal, un mod de viaţă.
Anderl Heckmair

22. Pentru ca un alpinist să moară de bătrâneţe, cel mai greu este să încheie cu bine primii 4-5 ani.
Lionel Terray

23. Nu ţi se întâmplă uneori ca atunci când ţi se împlineşte un vis să fii puţin trist ?
Kilian Jornet

24.Oricât de mult am umbla prin lume în căutarea frumuseţii, n-o s-o găsim niciodată dacă n-o ducem cu noi.
Louis Audoubert

25. În cazul unor căţărători, chiar foarte talentaţi, această pasiune moare prin sufocare: fie în băutură, fie în braţele unei femei. Au fost doar "comete", nu stele !
Auzită la un refugiu.

26. Daca iubeşti cu adevărat muntele, orice rută aleasă ,o vei parcurge de trei ori:
-prima dată gândind-ol, dorind-o, pregătind-o,
- a doua oară parcurgând-o,
-a treia oară relatând-o, revăzând în imagini sau gând acele locuri ce le-ai visat îndelung şi le visezi şi acum.
Dinu Mititeanu

27. O linişte trebuie ocupată cu gânduri; viaţa mea se numără în momentele de linişte. Sunt momente de linişte ce vrei să le prelungeşti la infinit.
Kilian Jornet

28. Atracţia naturii şi bucuria întrecerii cu tine însuţi, eliberat de ocrotirea apăsătoare a tehnicii, nu vor fi niciodată dăruite oamenilor evadând in cosmos, ci aici pe pământul care trebuie preţuit mai mult.
Ionel Coman

29. Dunga roşie-sângerie de după apusul soarelui va rămâne mult timp paznic al orizontului, iar mai târziu, luna, apărând la un ridicat întâmplător de privire îmi dă senzaţia că-mi cad stelele în cap prin gaura din nori...
Cora Băiaşu

30. Minunată a fost plimbarea din prima zi calendaristică a primăverii, dar n-am găsit ghioceii căutaţi. Puteam să ne scutim de efort, cumpărându-i de pe trotuarele Băii Mari. Dar oare atunci am mai fi avut şansa descoperirii primăverii din noi ?
Petre Lucian Goja

31.Nu-mi aleg prietenii de munte şi nu-i apreciez pe montaniarzi după performanţe, ci după intensitatea, veridicitatea si durabilitatea sentimentelor pro-Munte.
Dinu Mititeanu

32. În acest înflăcărat amurg, toate zările pustii de nori şi-au descuiat lacătele de neguri, lăsându-se admirate şi cercetate de privirile nesăţioase ale oamenilor care, în creştet de munte, cu mâna streaşină deasupra ochilor , erau cufundaţi în extazul unui mult aşteptat apus de soare.
Andrei Pandrea

33. În singurătatea sa maiestuoasă, Mont Blanc-ul îşi ridică umerii şi fruntea peste mulţimea piscurilor înconjurătoare, oferind o uluitoare frumuseţe alpină: sfidătoare stânci întunecate, turnuri sălbatice împungând cerul, râuri de gheaţă frământată, câmpuri de zăpadă catifelată şi netedă a sideful..., toate armonizate într-o unitate estetică.
Leslie Stephen

34. Mersul pe munte este o întoarcere acasă.
John Muir

35. Este atât de fain să urci cu schiuri de tură când toţi coboară..
Bogdan Mateescu

36. Trebuie să urci cât mai sus pentru a vedea cât mai departe.
Constantin Brâncuşi

37. Curajul este de neconceput fără frică, este amuleta ei. Nu există nici dispreţ faţă de moarte şi nici dragoste de risc.
Reinhold Messner

38. Pentru a avea munţi curaţi, nu este suficient să ducem o conservă goală de la munte la gunoi.
Coco Galescu

39. În ultimul deceniu am făcut mai multe ascensiuni in Alpi, dar nu cu scopul de a bifa nişte vârfuri "cucerite", ci de a vedea aievea imagini pe care le memorasem în urmă cu decenii din reviste şi albume care "mai străpungeau cortina de fier".
Dinu Mititeanu

40. Un prieten este un dar pe care ti-l faci ţie însuţi.
Louis Stevenson

41. În aventura solitară remarcăm în ce hal ne iubim pe noi înşine.Solitudinea este oglinda ce ne mai lipsea.
Reinhold Messner

42.. Simţeam că nu mă voi putea rupe din privelişte fără a-mi sfâşia fiinţa...
Lucian Blaga

43. Să te răsfeţi permiţându-ţi să zăboveşti în faţa unei privelişti de neuitat, care apoi va deveni o imagine de referinţă în memoria ta vizuală.
Cora Băiaşu

44."Băiet fiind, păduri cutreieram". Fânaţele noastre si o livada cu pomi fructiferi plantaţi de tata, erau la marginea pădurii. Fără sa-mi dau seama, am îndrăgit natura, verdele păşunilor şi pădurilor, florile din "iarba verde de acasă", cântecul păsărilor, susurul pâraielor, apa răcoroasă din izvoarele cristaline, masajul făcut în talpile picioarelor de ţărână, de iarbă, de frunze.
Dinu Mititeanu

45. În copilărie, îl imitam pe Bunicu' , mergeam mult desculţ; el îmi spunea că doar aşa simţi ce-ti spune Pământul. Rostea acel cuvânt ca pe numele unui prieten, de aceea îl scriu cu majusculă.
Dinu Mititeanu

46. Purtat de ochi şi de închipuire, mă pătrundeam cu şi fără fabulaţie , prin toţi porii, de vraja şi primejdia Muntelui.
Lucian Blaga

47. Uneori te simţi copleşit de atâta frumuseţe, simplitate şi noroc.Apoi, când eşti ţinut departe de munte, abia atunci realizezi cu câtă forţă te izbesc acele imagini ivite dintr-un colţ al memoriei...
Cora Băiaşu

48. Literatura de munte abundă în expresii ca "atac", "victorie", "atac fulger", "cucerire" , care conferă activităţii noastre un caracter războinic pe care nu-l are. Noi realizăm cel mult o idee.
Reinhold Messner

49. Pericolul vine mai repede când este dispreţuit.
Publius Syrius

50. În faţa vitregiilor naturii, eşecul nu e în renunţare, ci în accident.
Philippe Descamps

51. Ne pierdem ca să ne-mplinim
Mergând prin foc, mergând prin spini...
Lucian Blaga

52. Falnicii munţi peste văi îşi vorbesc,
Tunetul lor în ecouri se-adună..
Shelley

53. Pe munţii înalţi respiri mai liber, corpul devine mai uşor, spiritul mai senin, preluând ceva din puritatea înconjurătoare.
J.J.Rousseau

54. A învăţa din greşeli e o strategie greşită. Ar trebui să se ştie dinainte cum se acţionează pe munte în diferite situaţii.
Din revista salvamontului italian

55. Muntele nu e o afacere, nici o arenă pentru orgolii personale. E un loc unde toţi trebuie să avem acces, unde cad măştile sociale.
Nicolae Mugur

56. Ascultam liniştea care părea să aibă o consistenţă fizică, umplând spaţiile dintre bolovanii uriaşi şi plutind deasupra văii Morarului pudrată cu zăpadă..
Cora Băiaşu

57. Dacă potrivi dorului meu de drumeţie, ar trebui să fiu plecat mereu...
Crişan Mircioiu

58. Mai frumoşi decât munţii pot fi doar munţii pe care n-ai fost niciodată.
Vladimir Vâsoțki

59. Câtă bucurie dăruieşte inimii mele acest mare spectacol al minunilor alpine, al impunătoarei maiestăţi de piatră care îşi ridică frumuseţile până la nori.
Konrad von Gessner 1555

60. Cei care nu ne-am născut alpinişti, o să murim alpinişti. Şi nu această activitate o să ne omoare, ci viaţa pe care ne-o dă. Din cauza asta iubim Muntele, pentru că ne primeşte şi ne face să ne simţim acasă. Nu consideră pe nimeni străin, dar nici nu acceptă să-l stăpânească cineva.
Kilian Jornet

61. Prin însăşi existenţa lui, muntele părea că aruncă o provocare oamenilor şi eu eram unul dintre cei care trebuiau să o accepte.
Jamie Andrew

62. Escalada face parte din instinct. Copiii se caţără cu plăcere pe ferestre, pe ziduri, în copaci. E păcerea căţărării, păcerea descoperirii, de a tot mai departe şi tot mai sus.
Gaston Rebuffat

63. Mă bucuram să admir de la distanţă frumuseţea munţilor. Dar era ceva în sufletul meu care imi spunea că trebuie ă cunosc grandoarea crudă a muntelui mai îndeaproape, să fiu în miezul lui, implicat personal.
Jamie Andrew

64. Frumuseţile muntelui sunt numai pentru ochi, nu şi pentru mâini ! Nu rupe florile, e un păcat faţă de tine, faţă de camarazi, faţă de natura pe care o sluţeşti dezbrăcând-o de podoabele ei.
Ion Protopopescu

65. A indica locul unde se află florile rare ale munţilor, ştiind ce le ameninţă, e ca şi cum ai da cheile casei tale în mâinile răufăcătorilor.
M.Jalek, 1937

66. E adevarat ca atunci când visele se împlinesc suntem trişti. Partea cea mai frmoasă a visării e drumul pe care îl stăbatem până ce ajungem în faţa obiectivului ce ni l-am propus. Cel mai frumos vis e tocmai lupta pe care o ducem în timp ce continuăm să visăm..
Kilian Jornet

67. Munţii sunt braţele pământului ridicate spre cer.
Dinu Mititeanu

68. Ca un amant tainic, am mângâiat muntele până când m-am simţit în siguranţă aruncându-mă în braţele sale.
Kilian Jornet

69. Amândoi eram alpinişti şi ca alpinist trebuie să-ţi asumi nişte riscuri pentru a-ţi atinge scopul propus. Dacă nu vrei riscuri, atunci stai acasă. Să-ţi trăieşti viaţa într-un cocon de puf, în fotoliu, în deplină siguranţă.
Jamie Andrew

70. Marile vârfuri ale munţilor trezesc în oamenii sensibili, vise adormite.
Gaston Rebuffat

71. Alpinismul e o chestiune de echilibru. Fiecare alpinist trebuie să decidă ce riscuri sunt acceptabile pentru el în atingerea propriilor obiective.
Jamie Andrew

72. Suntem fiinţe făcute să visăm. Dacă nu visăm, suntem morţi !
Kilian Jornet

73. Nu e suficient să existăm, trebuie să trăim. Dar nu oricum. Munţii ne oferă o trăire intensă.
Gaston Rebuffat

74. Să te îndrăgosteşti e întotdeauna periculos; dar e mult mai periculos să n-o faci. M-am îndrăgostit de tine pentru că eram îndrăgostit de munte şi tu la fel.
Kilian Jornet

75. Frumuseţea muntelui, senzaţia de libertate din marile spaţii, bucuriile oferite de căţărare, n-ar avea aceeaşi valoare dacă nu ar fi savurate alături de un camarad de coardă.
Gaston Rebuffat

76. Ce plăcere în munţii din ţări sud-americane sau scandinave, unde râurile curg virgine şi poţi să bei din toate izvoarele lor fară riscuri. Dacă în apropiere de Kathmandu sau Barcelona, din râuri nu se poate bea apă, nu e din cauza animalelor, ci din cauza a ceea ce noi aruncăm în râuri.
Kilian Jornet

77. În faţa muntelui mă simt mult mai real. Trebuie sa mă caţăr pentru senzaţia de împlinire, pentru a mă putea simţi viu .
Jamie Andrew

78. Dacă nu poţi rămâne fermecat în faţa spectacolului de pe creste, dacă chiui sălbatic pentru a speria caprele negre ce păşteau liniştite, dacă pietrele te îndeamnă să le prăvăleşti în hăul prăpăstiilor, dacă gândul îţi e să ajungi mai repede la cabană, la băutură, atunci aruncă această carte şi ceartă-mă că te-am făcut să-ţi pierzi vremea în zadar.
Emilian Iliescu

79. Coarda se întinde, amicul mă cheamă. Puţin speriat, puţin emoţionat pornesc. Coarda o simt ca pe o prelungire a puternicei mâini a lui Henri şi îmi alungă toate temerile. Pe măsură ce urc, simt că această lume de piatră şi linişte devine mai prietenoasă şi că eu îi voi aparţine pentru multă vreme.
Gaston Rebuffat

80. Pe munte nu există vreme proastă, ci doar turişti prost echipaţi.
Proverb alpin

81. Priviţi singuri în cartea naturii, cu atenţie, cugetând, aşa cum se citeşte inteligent şi o carte în bibliotecă.
George Vâlsan

82...Deasupra Văii Prahovei au încremenit valurile unei mări de ceaţă; nu se mai vede nicio aşezare omenească şi am senzaţia că eu şi camaradul meu suntem singurii supravieţuitori ai unui nou potop care a reînoit pământul şi i-a redat farmecul virginităţii.
Ionel Coman

83. Marile înălţimi ne oferă o gamă largă de bucurii, printre care prima este de a evolua într-o lume de lumină şi linişte. A doua este că ne aflăm în faţa unei oglinzi de piatră şi gheaţă care ne ajută sa ne cunoaştem pe noi înşine în fraternitatea corzii .
Gaston Rebuffat

84. Munţii- coşuri nepoluante ale acelei uluitoare uzine numită Terra, care a produs şi ocroteşte minunea minunilor- viaţa !
Dinu Mititeanu

85. ...Pe fereastră au intrat zorile şi scotocesc curioase prin colţurile micului refugiu. Afară, apare tiptil soarele, împrăştiind darnic din strălucirea sa miilor de mărgele pe care roua dimineţii le-a aninat în jepi...
Ionel Coman

86. Când fiul vostru va împlini 16 ani, duceţi-l pe munte. În acea linişte infinită, urechea sa va desluşi curând o voce care încă nu ajunsese până la el.
Jacques Chevalier 1911

87. Palide rubine ale câtorva frânturi de jar îşi dau sufletul în cuibarul lor cald de cenuşe....
Ionel Coman

88. Satul meu natal este la poalele dinspre nord ale măreţei creste făgărăşene. Acea panglică lată de alb dintre albastrul cerului de deasupra şi verdele pădurilor, păşunilor şi fânaţelor de dedesubt , e prima mea amintire din copilărie. Mă miram nu atât de mult de cât de aproape sunt munţii de cer, ci mai ales de ce şi cum, acolo sus, mantia albă a zăpezii soseşte atât de devreme şi pleacă atât de târziu.
DinuMititeanu

89. Alpinistul trebuie sa aibă muşchi puternici, degete de oţel, o tehnică perfectă, dar acestea sunt doar unelte, nu sunt suficiente. Ele trebuie dublate de entuziasm, altfel ar reduce lumea muntelui la o sală de gimnastică.
Gaston Rebuffat

90. Mii de zgomote ale acestui pământ, care dau un farmec încântător locului, se înalţă până la noi:clinchete de tălăngi, chemări ale oamenilor...Eigerul sălbatic pătrunde ca prova unei nave în efervescenţa vieţii.
Lionel Terray

91. Uneori ne intrepătrundem parcă cu muntele, apărându-ne împreună de natura dezlănţuită, de viscolele ce dezgoleau crestele, de furtunile ce dezrădăcineau copacii, de avalanşele care pustiau totul în cale.A doua zi însă muntele ne primea din nou cu liniştea-i maiestuoasa, răsplătindu-ne înzecit efortul din seara precedentă.
Mircea Noaghiu

92. Muntele nu e pentru oameni răsfăţaţi.
xxx

93. "Un pisc al gândirii", " pe culmile gloriei"... Aţi remarcat că tot ceea ce înalţă pe om este legat prin acest cuvânt de altitudine, adică de munte ?
Marcian Bleahu

94. Se spune că bucuria cătărării nu depinde numai de traseu şi de persoana ta, de antrenament şi bioritm, ci si de persoana cu care te legi în coardă. Făcând parte dintr-un club studentesc de alpinism, m-am căţărat cu vreo sută de oameni. Dar numai cu vreo 4-5 dintre ei am simtit că bucuria e la cote maxime, un fel de scurgere de energie spre mine, în mine, prin coardă.
Dinu Mititeanu

95. Unii montaniarzi sunt atraşi de singurătate, unde au posibilitatea să mediteze, să-şi limpezească gândurile, să se verifice pe sine înfruntând greutăţi şi primejdii.
Ionel Coman

96. Odihna firii şi liniştea profundă care domneau pe aceste vaste întinderi montane, augmentate în imaginaţia mea de noaptea adâncă, imi inspirau un fel de teroare, mi se părea că am supravieţuit singur în univers şi că fiinţa lui zdrobită zăcea întinsă la picioarele mele.
Horace B. de Saussure

97. Pe culmi şi vârfuri alpinistul poate contempla departările. Dacă un elicopter l-ar depune acolo, priveliştea ar fi acceaşi, dar ar lipsi bucuria efortului şi a prieteniei.
Gaston Rebuffat

98. Soarele maiestuos răsărea împroşcând chiote de lumină peste zări, desfăşurând largi evantaie de impalpabilă pulbere strălucitoare, tivite multicolor şi aninate de crestele incendiate.
Andrei Pandrea

99. Eram prima dată aici după accident. Aveam un puternic sentiment de dorinţă şi aşteptare născut la vederea acelor vârfuri incredibil de frumoase şi dificile. In ciuda tragediei de anul trecut, flăcările pasiunii pentru alpinism mocneau undeva în interiorul meu. Dragostea mea pentru munte e tot acolo, la locul ei.
Jamie Andrew -alpinistul fără mâini şi fără picioare - http://en.wikipedia.org/wiki/Jamie_Andrew

100. Munţii sunt o lume de stâncă şi zăpadă, o lume deosebită. Nu e doar o parte a planetei, ci un regat independent, insolit şi misterios, unde singurele arme necesare a ne aventura spre acolo sunt iubirea şi voinţa.
Gaston Rebuffat

101. ” De 17 ani încerc să escaladez pereți, versanți, creste, vârfuri și de fiecare dată când mă întorc văd în ochii celor apropiați o ușurare. Din păcate pierderea unui prieten, copil... pe munte nu poate fi compensată cu nimic”.
Zsolt Török

Vezi alte sute de cugetări similare la: http://www.dinumititeanu.ro/02-ganduri

Meniu site: 
glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8